Okonventionellt boende att ta efter

Ledare 21/11. Bostäder och boendeformer är bland det mest statiska man kan tänka sig. Industrialiseringen medförde en stor inflyttning till städerna och sen dess har boendet inte förändrats särskilt mycket. Det som skiljer sig numera är den stora andelen ensamhushåll. Bostadsbolag, både privata och den så kallade allmännyttan, har en tendens att bara köra på som vanligt, medan andra jobbar mer innovativt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det kommunalägda Helsingborgshem har ett relativt nytt koncept kallat Sällbo som fler kommuner borde ta efter. Där har det gamla Fredriksdalshemmet byggts om till tvåor för äldre, unga migranter och studenter. Det finns gemensamma utrymmen som kök, vardagsrum, bibliotek och trädningsrum, men alla har sin egen tvåa.

Hälften av lägenheterna hyrs ut till äldre över 70 och övriga till studenter och unga som nyss fått uppehållstillstånd. En fantastisk idé som värmer i hjärtat. Det krävs förstås att de som bor så här tycker det är spännande och roligt, det fungerar knappast med människor som helst vill vara för sig själva.

ANNONS

Det har varit flera reportage i tv och tidningar om boendet och det som är gemensamt är att både unga och gamla verkar trivas bra och tycker att de lär sig av varandra. Med tanke på att Sverige har flest ensamhushåll i världen, att vi har många ensamma gamla, att generationerna lever segregerat och att invandrare har svårt att få träffa infödda svenskar borde det verkligen vara en win-win-situation att bygga fler sådana här hus. Det skulle ge en positiv förändring som gynnar hela landet på sikt.

ANNONS