Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20200907 Statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, håller en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl / TT kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Maria Haldesten: Oklart hur långt budgetmiljonerna räcker i Halland

Även om regionen och kommunerna i Halland får tillskott i kassan, så finns stora hål att fylla.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/9. ”Pris ske Gud, nu kommer skatteåterbäringen.” Så lyder en klassisk replik i den tecknade filmen om Robin Hood.

Några likheter i övrigt finns inte, men samma sort djupt kända lättnad uttryckte politiker i såväl Falkenberg som Varberg efter Löfven och Lööfs presskonferens på måndagen.

– Det är väldigt tacksamt att vi kan räkna med de här pengarna. Framförallt att det kommer ett så tydligt besked så här tidigt så att vi kan planera budgeten utefter detta, sade Varbergs Ann-Charlotte Stenkil (M).

– Första analysen är att troligtvis räddar de här pengarna oss från ett underskott 2021. Och landar vi istället på ett överskott kan vi fortsätta satsa på våra skolor, förskolor och äldreboenden, sade Falkenbergs Per Svensson (S)

Nöjda kommunstyrelseordföranden alltså.

En frist från att tulla på resultatutjämningsfonden är förstås en lättnad. Liksom att slippa servera besked om höjda skatter – åtminstone nu i höst.

Reaktionen från regionen vittnar dock om att mångmiljonbeloppen skall räcka till väldigt mycket. Stödet till regionen skall givetvis till stor del gå till vården. Men det finns fler munnar att mätta.

- Pengarna är också viktiga för regionens fortsatta satsningar på den regionala utvecklingen och för omställning inom drabbade branscher, sade regionrådet Helene Andersson (C) till SVT Halland.

Nog finns skäl att tala om drabbade branscher. Färska siffror från Arbetsförmedlingen bildade en mörk fond till det Stefan Löfven kallade en ”sjujäkla stasning”.

Statistiken visar att arbetslösheten ökar i en något snabbare takt i år jämfört med under finanskrisen för drygt 10 år sen.

– Nu ser vi att över hälften av dem som varslades i mars och april har blivit uppsagda från sina arbeten, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Det betyder att även om regionen och kommunerna i Halland får tillskott i kassan, så väntas skatteintäkterna krympa. Det gör att behovet av att hålla i pengarna – och undvika onödiga utgifter – förblir stort i såväl Falkenberg som Varberg.

Vi vet att de långsiktiga effekterna av pandemin blir tunga. Därför finns all skäl att hushålla med pengarna. Glöm guldkantsreformer och lägg fokus på kärnuppgifter.