Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Offra inte fisket för bostäder i Bua hamn

Hamnområdet i Bua skulle verkligen behöva en ansiktslyftning, men hur mysigt går det egentligen att få det i ett område som är en levande fiskehamn? Fiskebåtar som landar sin last, lastbilar och truckar som kör fram och tillbaka, med tillhörande buller och dofter. Varbergs kommun har funderat på detta i många år, hur man ska öka hamnens attraktivitet. Detaljplanen börjar bli klar för beslut, med byggande av 90 bostäder och ett trevligt grönområde.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Kommunen vill alltså utveckla Bua och Bua hamn, men risken är stor att karaktären som en av få fiskehamnar i Halland försvinner. Det har också flera privatpersoner fört fram i samrådet. Andra är positiva till planerna, då de antagligen inte tycker att den nuvarande hamnen är särskilt charmig. Trots detta vallfärdar turister till hamnen på somrarna, glassen och skaldjuren hägrar och husbilarna skaffar sig en vattennära utsikt. Buaborna är alltså delade i sina åsikter och det har säkert att göra med vilken koppling de har till Bua som gammalt fiskeläge.

Länsstyrelsen i Halland har nu lämnat sina synpunkter och har omfattande och ingående kritik mot planerna. Och länsstyrelsen har makt att upphäva detaljplanen om inte kommunen tillgodoser synpunkterna. Oroväckande är att länsstyrelsen kom med flera av synpunkterna redan 2016, i förra vändan då kommunen försökte få till en detaljplan för Bua. Det betyder att kommunen inte gjort läxan ordentligt och det kan straffa sig.

Många människor vill bo vid vattnet och därför är många byggprojekt placerade nära havet. Men smakar det så kostar det, priserna brukar överträffa den vackra utsikten. Det alltför många kommuner skaffar sig skygglappar inför är klimatförändringarna. Varbergs kommun är verkligen inte den enda, men det är dags för kommunerna att sluta hålla tummarna och i stället se faran i vitögat: att bygga havsnära är att få stora problem med översvämningar senare. Visst planerar kommunen och byggföretagen in att bostäderna ska ligga tre meter ovanför havsytan, men det kanske inte räcker när en häftig orkan slår till med sina enorma vågor.

Genom de genomsläppliga gräsytorna och grönområdet planerar Varbergs kommun för att klara av skyfall. Det är förstås bra och borde göras på många fler platser - hårdgjorda ytor innebär stor risk för översvämningar.

De framtida lägenhetsinnehavarna måste kunna leva med fiskehamnen och dess tillhörande buller och lukter. Det måste ställas utom allt tvivel. Att offra fisket, som är ett riksintresse, för vackra boplatser får inte vara ett alternativ. Det vill säkert inte heller Varbergs kommun och just därför måste man ta länsstyrelsens kritik på största allvar. Fiskeläget Bua hamn måste finnas kvar även i framtiden, om än med en något trevligare vy än dagens asfalterade yta.

Läs mer: Länsstyrelsen underkänner planeringen för bostäder i Bua hamn

Läs mer: Bua fortsatt delat ifråga om bostäderna i hamnen

Läs mer: Kommunen går back på markaffär i Bua hamn