Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tagen av Axel Storckenfeldt Bild: Axel Storckenfeldt
Tagen av Axel Storckenfeldt Bild: Axel Storckenfeldt

Helena Antoni: Obegåvat att hävda att någon har facit i hand

Det som gör den svenska strategin så unik är att den även har inkluderat det ekonomiska perspektivet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Gästkrönikan: Kritiken duggar tätt. Hur kan Sverige hålla på så här? Är det verkligen ansvarsfullt att låta medborgare röra sig fritt, utan masker? Den svenska strategin har sannerligen blivit ett hett ämne att diskutera internationellt och det har blivit extra infekterat sedan Donald Trump gett sig in i debatten. Twitterinläggen flödar fritt och helt utan konsekvenstänk. Vilket vi, tråkigt nog, fått vänja oss vid.

Det är fullt relevant att ifrågasätta om strategin håller och om vi fattat rätt beslut. Det är nyttigt att som medborgare ifrågasätta auktoriteter som, på det extra tydliga sätt som en kris innebär, har människors liv i sina händer.

I veckan blev jag kontaktad av en lokal avdelning av den amerikanska nyhetsbyrån NBC. De var intresserade av att göra ett reportage om den svenska coronastrategin då många amerikaner är nyfikna, kritiska och kanske till och med lite avis på att vi fortfarande har tillgång till så stora delar av samhället. Våra butiker har inte stängt, restauranger erbjuder fortfarande bordssittning, och skolorna upp till åk 9 är fortsatt öppna. Jag beskrev vikten av att föräldrar kan gå till jobbet, tanken bakom att skydda mor- och farföräldrar som annars snabbt hade erbjudit barnpassning – och den absoluta nödvändigheten att hålla igång den svenska ekonomin så gott det går.

I intervjun diskuterade jag hur Sverige är ett land med lång historia av att föra statistik, vilket gör att vi helt enkelt är väldigt bra på det. Jag tog även upp att vi har helt andra förutsättningar att smittspåra än det flesta länder och att vi ökat vår provtagning av särskilt utsatta grupper. Denna kombination är en guldgruva för dem som är ute efter att måla upp Sverige som ett skräckexempel.

Den svenska strategin går ut på att lyssna på experterna och lita på medborgarna. De flesta länder har ungefär samma mål med sina strategier, nämligen att minska smittspridningen och skydda befolkningen. Det som gör den svenska strategin så unik är att den även har inkluderat det ekonomiska perspektivet. Ett perspektiv som om förbisett skulle resultera i stora bekymmer framöver.

Men det är inte bara kritik som framkommit. Världshälsoorganisationen WHO har hyllat Sverige som en ”framtida modell” och framhävt att det finns lärdomar att dra av Sverige.

Jag inledde med att beskriva det nyttiga i att ifrågasätta, men den andra sidan av myntet är också relevant. Nämligen att vi faktiskt inte har en aning om vad som objektivt är rätt eller fel i denna situation. Världen har aldrig varit med om något liknande och det vore ytterst obegåvat att hävda att någon sitter med facit i hand. Vad som fungerat och inte vet vi endast i efterhand. Var ödmjuk inför det.

Vi har alla ett ansvar att ta på största allvar. Det är ett osynligt hot som inte är att förringa och det vore olyckligt om vi skulle klanta oss och på köpet ge Trump rätt i hans kritik. Det som är begärt av oss just nu är att vi håller oss hemma. Och när det känns tungt, tänk då tillbaka till i höstas då det enda du kanske önskade var just att få mer tid på hemmaplan. Ta vara på denna tid och låt oss nu sluta samman, på avstånd.