Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Nytt matprojekt drar igång i rasande tempo

Ledare 2/3. Det händer spännande saker i Falkenbergs näringsliv. Enligt näringslivschef Jan Melkersson tänker Falkenberg bli bäst i landet på att attrahera nya idéer kring innovativ matproduktion och foodtech.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Idén kläcktes så sent som i höstas och man har redan lyckats få pengar för att sätta igång verksamheten och anställa en projektledare. Region Halland är en av bidragsgivarna.

- Falkenberg har ett starkt ”dna” kring mat, säger Jan Melkersson. Vi har Falkenbergs skafferi, Falkenbergs matdagar och det har vuxit fram nya spännande restauranger som är kända långt utanför kommunens gränser.

Näringslivsavdelningen har arbetat med att försöka starta YH-utbildningar kring mat, men har fått nej från Myndigheten för yrkeshögskolan. Samtidigt finns det mesta riskkapitalet i storstadsområdena och man har funderat på hur man kan hitta lokalt riskkapital.

- Vi startade därför ett lokalt nätverk för riskkapital och under det första året 2019 har vi förmedlat 30 miljoner kronor, berättar Jan Melkersson.

Verkligen inte dåligt för en liten kommun som Falkenberg! Det tyder på ett engagerat näringsliv.

De nya idéerna bygger på att mattrenderna ändras. Det är mycket vegatariskt och många nya produkter behövs som kan möta och klara klimathotet. Arbetet i projektet ska vara innovativt, forskningsbaserat och hjälpa till att utveckla befintliga företag eller startups. Jan Melkersson poängterar att arbetet ska vara ”hands on”, det får inte fastna i den offentliga eller akademiska byråkratin. Projektet ska vara i samarbete mellan privata företag och det offentliga och inriktas på tillämpad forskning och möjlighet att testa nya grödor, produkter eller arbetssätt. Man samarbetar nära med GU Venture på Göteborgs universitet.

Jan Melkersson klargör att det är viktigt att arbetet är snabbrörligt och handlingsinriktat. Därför kan det också framstå som lite luddigt, just för att arbetet kan röra sig under tidens gång. Men det är det som är finessen, menar näringslivschefen.

- Vi jobbar med ett systemtänk och samarbetar med lokala matprofiler. Ett börsnoterat företag vill gärna jobba med oss, vilket är än så länge hemligt, säger Jan Melkersson.

Han vill heller inte avslöja övriga samarbetspartners, men berättar att en ny proteinprodukt kommer att tas fram. Dessutom kommer han att berätta lite mer under näringslivsdagen i övermorgon.

Det gäller att politiker och näringsliv i Falkenberg och i Halland ser potentialen i detta nya arbetssätt. Att man har is i magen att inte veta allt från början och att planerna är rörliga. Det kräver mod att förlita sig på detta, men lyckas arbetet kommer Falkenberg snart att vara känt som en av landets stora matkommuner.