Vladimir Tolevski, campuschef Falkenberg
Vladimir Tolevski, campuschef Falkenberg Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Nybyggaranda för utbildning i Falkenberg

De personer som är med och bygger upp ett nytt campus i Falkenberg har högst sannolikt ett mycket roligt jobb. Att vara pionjär är stimulerande för rätt personlighetstyp och att stegvis bygga upp en verksamhet måste vara tillfredsställande. Det blir en särskild sorts nybyggaranda.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Samtidigt som Campus Falkenberg tar sina första steg som "nyfödd" firar Högskolan i Halmstad 40 år. Det firas förstås och de som var med och byggde upp verksamheten minns hur det var. Högskolan i Halmstad flyttade in och byggde upp verksamheten i en gammal skola, Eketångaskolan, som sen visade sig ha problem med fukt och mögel. Efter bara fem år flyttade högskolan till de lokaler där de fortfarande finns, i de östra delarna av Halmstad.

Högskolan i Halmstad invigdes av den dåvarande landshövdingen Johannes Antonsson, hallänning och tidigare riksdagsledamot (C). Centerpartiet var länge pådrivande för att etablera regionala högskolor. De regionala högskolorna har ofta arbetat i motvind då många, både politiker och inom akademin, haft en nedlåtande syn på högskolorna. Det fanns en syn på att högskolorna tog pengar som de "riktiga" universiteten egentligen skulle ha. Men regional utveckling är viktig, inte minst för Centerpartiet, och kampen verkar nu ha landat i, om inte konsensus, så i alla fall vapenstillestånd kring högskolornas vara eller inte vara.

ANNONS

Det är få som numera ifrågasätter de regionala högskolorna och i många fall har de också fått forskningsrättigheter i valda delar, då i samarbete med ett eller flera universitet.

Just samarbete är viktigt för högskolorna, och det har de olika campus som byggts upp också satsat på. Det är en livsnödvändighet för ett campus att vara en relevant del av det omgivande samhället. Campus Varberg har också jubileum i år och är hälften så gammal som Högskolan i Halmstad, alltså tjugo år.

En liten finess med att Campus Falkenberg startar i år blir därför att det så småningom blir samma jubileumsår som för Campus Varberg och Högskolan i Halmstad.

I både Varberg och Falkenberg är det respektive kommun som är ansvarig för verksamheten. Särskilt i Falkenberg är utbildningsnivån bland invånarna relativt låg och det är ett viktigt skäl till att kommunen bygger upp denna verksamhet. Tillsammans med det lokala näringslivet är tanken att Campus Falkenberg ska bygga upp relevanta yrkeshögskoleutbildningar.

Fram till att lokalerna är helt klara och alla samarbeten är på plats kommer Falkenberg att vara en så kallad satellitort. Det sker i samarbete med ett lärosäte på annan plats, men studierna kan utföras i Falkenberg. Det är bra för studenterna, men också för Falkenberg och hela Halland att utbildningar kan utföras decentraliserat. Den gamla uppnästa idén att bara universitet duger för utbildning verkar som tur är vara på väg bort.

ANNONS

Lycka till, Campus Falkenberg, och grattis till jubilarerna Campus Varberg och Högskolan i Halmstad!

ANNONS