Nya spelregler för en växande spelmarknad

Onlinespel, poker och betting. Orden känns väl igen för den som tittar på reklamkanaler. Marknaden har exploderat och behöver ny lagstiftning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

För de flesta av oss är spelande inte ett problem. För de flesta av oss är spelande ett tillfälligt nöje då och då, en stund av pirr i magen och förhoppning om att ”Nu är det väl ändå min tur”.

För 134 000 svenskar är situationen annorlunda, deras spelande är problemrelaterat. Ytterligare 322 000 personer har viss risk att utveckla spelproblem. Statistiken är i och för sig tre år gammal nu, men kommer ifrån Swelogs, en omfattande långsiktig befolkningsstudie om relationen mellan spel om pengar och hälsa. Med tanke på den explosionsartade utvecklingen av betting och spel via nätet är risken troligen stor att det är fler som faller dit i dag och att siffrorna därmed är högre. Forskning på området visar dessutom att rörlighet in i och ut ur spelproblem är omfattande. Varje år tillkommer cirka 100 000 nya personer med spelproblem.

ANNONS

Att tv-reklamens inslag i stort sett kan få oss att tro att tillvaron går ut på spel är som sagt inget större problem för alla som inte har några tendenser till beroende, åtminstone inte större problem än den irritation som snarare relateras till uttrycket ”Inte reklam nu igen”. Men fakta är helt enkelt att det finns medmänniskor som inte har samma spärrar och därmed är detta en marknad som kräver skärpta lagar.

Nu levererar regeringen förslag vars syfte är att förhindra eller minska spelberoendet. Bland annat ska allt spel registreras. Spel på kredit blir begränsat och bonusar som lockmedel ska bara få användas en gång av spelbolagen.

Ett stort problem har också varit att mycket av bettingen sker via utländska spelbolag som svensk lagstiftning inte kommit åt. Men nu ska detta bli svårare genom att transaktioner mellan spelare och olicensierade spelföretag ska kunna blockeras.

Staten har samtidigt en kluven roll till spelandet. Statliga Svenska Spel drar in pengar till kassakistan. Men ur detta perspektiv får man väl motivera sin roll genom att spel för den stora massan trots allt är konsumtion av ett nöje. Det är väl i så fall samma moraliska kompass som alla kändisar använder sig av då de medverkar i spelbolagens reklamfilmer. Många av dem vill å ena sidan vara förebilder, men tvekar samtidigt inte över att vara reklampelare för något som kan leda till ett destruktivt beteende för den med spelberoende.

ANNONS

Och vad ska vi nu tro om de nya lagförslagen? Den som möjligen vill slå vad om chansen för att regeringens förslag ska bli verklighet eller ej ska dock inte hoppas på för höga odds för ett nej. Enligt civilministern Ardalan Shekarabi, som presenterade förslagen, är förslagen redan förankrade med de borgerliga partierna.

ANNONS