Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Katarina Erlingson: Nya pengar hanteras olika i kommunerna

Ledare 17/10. Region Halland kommer att få ett stort överskott för 2020 visar en ny prognos. Det beror på de statsbidrag som staten betalar ut på grund av coronakrisen. Hela 811 miljoner beräknas regionen gå plus, men det finns förstås hål att stoppa pengarna i. Hallandstrafiken blöder pengar varje dag och vårdskulden ökar. Vårdskulden är de ordinarie behandlingar och operationer som skjutits upp eftersom personalen behövts för att hantera covid19-patienter.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

region halland Bild: Emma Gustafsson
region halland Bild: Emma Gustafsson

Regionen tog sin budget redan i juni och räknade då med underskott för 2020, men statsbidragen ändrar förutsättningarna radikalt. Regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson vill använda dem ”klokt och långsiktigt”, säger hon till HN:s reporter. Att Hallandstrafiken och Teater Halland ska stärkas upp är för henne självklart.

Det som är konstigt är att Mikaela Waltersson säger nej till socialdemokraternas förslag att ta fram en ändringsbudget för 2021. Med så många nya miljoner vore det rimligt att se en fördelning i ett budgetdokument. Det behöver inte innebära att detaljstyra i varje enskilt fall som regionordföranden befarar.

Falkenbergs kommun kan också andas ut tack vare regeringens statsbidrag. Kommunen såg ut att gå mot ett stort underskott på 14 miljoner. Budgeten togs på kommunfullmäktiges junisammanträde och det var vad man kände till då. Därför har det också blivit rejäla besparingsbeting för nämnderna. Sedan juni har förutsättningarna alltså ändrats och Falkenberg får en del av regeringens stora räddningspaket och kan räkna med 30 miljoner i generellt statsbidrag och dessutom 21 miljoner till äldreomsorgen. Därför känns det mycket oklokt att dra ner på kommunens träffpunkter inom äldreomsorgen. Särskilt nu under den långa perioden av besöksförbud är risken stor att den psykiska ohälsan ökar hos äldre. Det är ju just för att skjuta upp eller förhindra besparingar av det här slaget som kommunen får extra statsbidrag.

Varbergs kommun har valt att besluta om sin budget för 2021 i slutet av november och ärendet kommer upp på kommunstyrelsen i slutet av oktober.

Många kommuner i landet kommer att gå med plus tack vare årets stora statsbidrag på grund av coronapandemin. Det är bra att regeringen varit generös i att kompensera kommuner och regioner för coronaproblemen, men det är inte bra om staten varit alltför vidlyftig. Man får hoppas att alla kommuner har vett att vara kloka när de använder pengarna från ovan, och att de kommer verksamheterna till del. Att samla pengarna i ladorna är inte meningen. Med tanke på snabbheten kring regeringens beslut är det inte säkert att lämpliga kontrollpunkter tagits med och därför vilar ett stort ansvar på kommunerna.