Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Nya ledare ger annan dynamik i Falkenberg

Efter valet 2018 chockade Liberalerna och Kristdemokraterna i Falkenberg sina allianskollegor genom att byta lag. Tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och med stöd av Vänsterpartiet, har partierna bildat Framtid Falkenberg. Samarbetet har fungerat förvånansvärt väl och det finns anledning att tro att konstellationen kan fortsätta också efter valet i höst.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Förutsättningarna är emellertid inte helt likartade och personkemi kan avgöra mer än man tror. Liberalerna har nämligen bytt ledargestalt. Lars Fagerström, mångårig nestor sen Folkpartiets dagar, trappar ner och lämnar plats för en ny etta på listan.

Petra Hygrell gick in i partiet dagen efter valet 2018 och sitter därmed inte i kommunfullmäktige. Däremot i den viktiga barn- och utbildningsnämnden där hon kan driva de skolfrågor hon brinner så mycket för, hon har arbetat som lärare på olika nivåer.

Petra Hygrell ger ett stabilt och engagerat intryck. Hon jobbar privat med kommunikation och har nyligen startat eget i branschen. Möjligen dålig tajming med tanke på att valet innebär både tid och engagemang, men hon verkar tro att kombinationen företagande och valarbete ska kunna fungera. Hon har förstås samarbetat under mandatperioden med Peter Dygården, BUN:s S-märkte ordförande. Frågan är om hon kommer att samarbeta bra med Per Svensson i sin eventuella nya roll.

Man ska inte underskatta problemen med personskifte, men det är säkert Per Svensson medveten om. Kanske är det så att det blir samarbetet med Georgia Ferris (KD) som blir avgörande? Både Ferris och Hygrell är utåtriktade personligheter, där kan man ibland finna varann men det är också lätt att krocka.

Ferris kanske inte har haft problem med den till synes lågmälde Lars Fagerström, men med en utåtriktad kvinna som Hygrell kan konkurrensen bli mer tydlig. Som yttre betraktare verkar männen i Framtid Falkenberg ha låtit Georgia Ferris hållas – hon tar mycket plats och är duktig på att synas. Det skulle inte förvåna om det blir en krock ifall Framtid Falkenberg tänker fortsätta en mandatperiod till.

I oppositionen har det hittills varit nästan alltför lugnt. När Ninni Gustavsson (M) tvingades in som ledare efter att Michael Svensson kastade in handduken var hon motvillig och gjorde det mest av plikttrohet gentemot sitt parti. Det har märkts under mandatperioden och följaktligen lämnar hon rodret.

Moderaterna satsar nu på ett helt nytt kort, ja så nytt att hon bara varit medlem sen i våras. Men partiet verkar sätta stort hopp till Sandra Johansson från Asige. Man ska definitivt inte underskatta henne trots att hon är helt politiskt oerfaren. Det kanske till och med kan gynna henne, om hon inte blir bortdribblad i någon intern maktkamp. Sen i våras sitter hon i kommunstyrelsen och i hållbarhetsutskottet. Rie Boulund lämnade över sin plats där i förtid, hon hade ändå tänkt sluta med politiken så det var en klok lösning.

På LinkedIn beskriver Sandra Johansson sig själv som en "idésprutande teammänniska med stor genomförandeförmåga”, vilket kan ge en hint om varför M i Falkenberg sätter så stort hopp till henne. Det återstår att se om hon lever upp till de höga förväntningarna som partiet verkar ha på henne.

Anneli Andelén som blev helt ny ledare för Centerpartiet har blivit varm i kläderna, men matematiken i antalet mandat kan ändå göra att hon inte når sin dröm att bli ordförande i kommunstyrelsen. Man får utgå ifrån att Centerpartiet även i Falkenberg håller mer än armlängds avstånd mot Sverigedemokraterna.

Även om antalet mandat skulle fördelas så att det blir aktuellt att få tillbaka KD och L och bli en Allians igen, kan Andelén inte vara säker på att få bli ledare trots sin gedigna ledarerfarenhet. Moderaterna släpper knappast möjligheten nu när de fått en ung, hungrig och utåtriktad företrädare i Sandra Johansson. Även där påverkar förstås personkemin, som varit god mellan Andelén och Gustavsson men ännu är okänd gällande den nya M-ledaren.

Att Per Johansson (C) lämnar politiken kan påverka Centerpartiet mer än man kan ana och det ska bli intressant att se hur dynamiken i partiet ser ut efter valet.

Läs mer: Sandra Johansson etta på Moderaternas kommunlista

Läs mer: Liberalernas kommunlista i Falkenberg