Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Nya krafter med nya ögon behövs i lokalpolitiken

Det är lätt hänt att man efter många år i politiken blir styrd av ”hur det alltid har varit” och att man får en inåtvänd politisk kultur. Om man tillbringar mer tid innanför stadshusets väggar än utanför, så formar det vilken verklighet man ser och ytterst vilken politik man kommer vilja bedriva. Det sätter också begränsningar när formalia, procedur och protokoll får avgränsa tankarna för mycket. Gammal vana är inte alltid den bästa styråran.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det behövs nya krafter som kommer in och med nya glasögon kan ifrågasätta om vi verkligen ska göra som vi alltid har gjort.

”Det där låter krångligt och byråkratiskt, kan vi inte göra såhär istället? Ska vi verkligen lägga så mycket tid och pengar på det där som ändå inte leder någonstans? Och är det verkligen rimligt att det tar ett halvår för småföretagare att få tillstånd X och Y?”

Precis det här ifrågasättandet är så viktigt för att trimma verksamheterna och se till att politiken kommer ihåg sitt uppdrag. Vi jobbar inte på uppdrag av vårt parti eller för stadshustjänstemännens skull. Vi jobbar för medborgarna och det är deras bästa vi alltid ska ha för ögonen.

Detta uppdrag kan vi utföra allra bäst om partierna hela tiden fylls på med nya krafter, samtidigt som vi behåller och bygger erfarenhet. Det är när vi kombinerar mångåriga medlemmars politiska erfarenhet och rutin med nya medlemmars glöd och nya perspektiv som vi verkligen kan få bra saker att hända. Demokratin stärks när vi har öppna dörrar både in och ut i politiken. Man ska kunna gå in i politiken några år, gå tillbaka till sitt vanliga jobb och sedan återvända till politiken igen - om man vill. Det är viktigt att vi har en öppen kultur och inte fokuserar för mycket på lång och trogen tjänst. Jag är själv väldigt glad för mina många år som småföretagare innan jag tog klivet in i politiken. De erfarenheterna har jag med mig idag när jag jobbar politiskt för att förbättra företagsklimatet. Jag är övertygad om att det vore bra om fler politiker gick in och ut och tillbaka mellan sitt vanliga jobb och politiken. Det ger vitalitet och nya perspektiv!

Därför blir jag väldigt glad när jag tittar på valsedlarna inför höstens kommunval och ser många nya namn. Ett som jag personligen gläder mig extra mycket åt är Falkenbergsmoderaternas nya ledare Sandra Johansson (M). Ett politiskt stjärnskott som efter bara några månader som medlem fick förtroendet att toppa valsedeln. Jag hoppas att hon snart blir Falkenbergs nya kommunråd!

Under det senaste halvåret har vi haft tät kontakt och jag är så glad att se den glöd och den kärlek till Falkenberg som Sandra utstrålar. Dessutom med en oräddhet och handlingskraft som garanterat kommer få saker att hända i stadshuset. Med henne kan vi få ett framåtlutat ledarskap i Falkenberg, som är öppet och lyssnande, och alltid har falkenbergarnas bästa för ögonen. Jag ser fram emot att backa upp Sandra Johansson och det moderata laget i valrörelsen. Deras mix av erfarna och rutinerade politiker, med nya och hungriga kandidater är precis vad halländsk lokalpolitik skulle behöva mer av.