Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Nya arbetsförhållanden ger ännu godare mat

Matpatrioter kallas Hallands Matgilles nya aktivitet för att utveckla matnäringen i Halland. Femton krögare är med i arbetet för att inspireras att använda de halländska råvarorna för att utveckla respektive företag. Det viktigaste är kanske den bieffekt som blir av arbetet med matpatrioterna: samvaron och kunskapsutbytet. Krögare är ofta ganska ensamma och har sällan tid att träffa kollegor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det som matpatrioterna verkar ha gemensamt, förutom kärleken till de fina råvarorna i Halland, är också ett intresse för hållbarhet. Den gröna delen av hållbarheten har länge varit självklar: gärna ekologiskt odlat och närproducerat. Nu börjar den sociala hållbarheten ta plats, det är uppenbart för när Spiseriets Peter Halldén tar upp frågan på första träffen för matpatrioterna är intresset omedelbart. Det märks att många tänkt i dessa banor förut.

Peter Halldén konstaterar att restaurangbranschen varit ovarsam med sin personal under flera år.

-Ska vi lösa detta behöver vi schyssta villkor och tider, en god arbetsplats och hållbara råvaror, säger han.

I stället för att köra slut på sina sommarjobbare satsar Spiseriet på att de unga ska få en rimligare arbetstider. Det är hög tid, men också nödvändigt, att branschen får upp ögonen för arbetsvillkoren. Pandemin har gjort att många försvunnit från krogbranschen och de unga som kommer in nu får inte chockstartas, då kanske de inte kommer tillbaka. Tiden är helt enkelt mogen för att förändra de besvärliga arbetstiderna och anställningsförhållandena inom näringen.

Även lyxkrogar som Äng signalerar samma sak. För att vara rädd om sin personal och i förlängningen upprätthålla en trivsam upplevelse för alla kunder kommer Äng göra något radikalt: bara ha öppet måndag till fredag. Att gå på Michelinkrogen en lördagskväll kommer alltså inte att vara möjligt, en ganska hisnande tanke för de flesta restaurangbesökare.

Men det är så att också vi mat- och vinintresserade som gärna går ut och äter måste lära oss att restaurangerna hittills levt alltför mycket på våra villkor och inte haft ork eller mod att tänka mer hållbart, för både miljö och personal. Det kommer kräva en hel del av både besökare och själva branschen, men omställningen kommer att vara nödvändig.

Restaurangerna har hittills gjort mycket på enbart gästernas villkor, så det kommer bli svårt att "uppfostra" gästerna. Många har kanske struntat i att avboka bord om man fått förhinder, men det kostar både tid och pengar för krögaren. Vi måste helt enkelt ha större respekt för en bransch som ju är till för att göra livet trevligare.

Att äta på en krog i Halland, med halländska råvaror och med personal som har rimliga arbetsförhållanden, det låter fantastiskt. Det ger en hållbar besöksnäring som är bra för många.

Läs mer: Hallands nya matpatrioter kraftsamlar på Spiseriet

Läs mer: Michelinkrogen på Ästad vingård ska fortsätta höja nivån