Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Nu skymtar friheten med det nya resecertifikatet

Visst suktar man efter goda nyheter nu? Året som varit har kastat oss mellan hopp och förtvivlan. Efter alla tragedier, problem och begränsningar känns det så innerligt skönt att se saker röra sig i rätt riktning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Mer än fyra av tio svenskar är vaccinerade och under de kommande veckorna väntas rekordstora leveranser. Om vi bara håller i, så är livet och friheten snart tillbaka. Tacksamheten vi är skyldiga vetenskapsmännen och sjukvårdspersonalen som gjort det möjligt går knappt att formulera i ord.

För många av oss är sommaren förknippad med resor - och kanske framförallt möjligheten att åka dit man vill. Det kunde vi, av lätt insedda skäl, inte göra förra sommarsäsongen, men nu pågår febrilt arbete för att vi ska få friheten tillbaka. Den viktiga insats som EU gjort för detta tycker jag borde lyftas fram.

I april röstade vi i EU-parlamentet om att införa ett gemensamt resecertifikat som ska öppna gränserna inom Europa. Pandemiåret har ju annars präglats av stor osäkerhet om vad man kan, får och borde när det gäller resor. Gränser har stängts utan varsel, karantänkrav har kommit och gått - och vråldyra tester har i många fall behövts för att kunna lämna Sverige. Detta kan vi komma bort ifrån tack vare EU:s gemensamma lösning.

Det nya resecertifikatet kommer se likadant ut i alla EU:s länder och kunna fås både i mobilen och på papper. Där framgår det om man antingen har fått vaccin, eller om man är bekräftat tillfrisknad och därmed har antikroppar, alternativt att man har ett färskt negativt Covid-test. Uppfyller man något av dessa tre kriterier kommer det bli fritt fram att resa inom EU.

Vissa hävdar att reseintygen blir diskriminerande, eftersom alla inte erbjudits vaccin än, men den kritiken tar jag ärligt talat väldigt lätt på. Om intygen kan innebära att de äldre som begränsats och drabbats allra mest av pandemin kan få tillbaka sin frihet snabbare, då är ju det fantastiskt. Alternativet vore att alla, enligt någon extremt missunnsam jantelagslogik, skulle behöva avstå den frihet som nu öppnas. Det hade inte gynnat någon alls, inte heller de som fortfarande väntar på vaccin.

EU:s resecertifikat blir ett sätt för oss att snabbare komma tillbaka till ett normalt liv med allt som vi tog för givet innan. Nu skymtar friheten äntligen. Jag ser fram emot att kunna resa med familjen på semester och att kunna välkomna tyska och danska turister tillbaka till vårt vackra Halland. Nu återstår för alla medlemsländers regeringar att enas om de sista detaljerna, så att certifikaten kan börja gälla som planerat i första halvan av juni.

De svenskar och européer som vill ut och sommarsemestra - och alla de hotellägare, krögare, butiksägare och evenemangsarrangörer som de vill besöka - får snart möjlighet att planera och boka. Väldigt viktigt för Halland som är så beroende av intäkterna och arbetstillfällena som turismen genererar. Jag vet hur oerhört välkommet detta är för många av de som kämpat sig igenom det tuffa år som varit.