Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Falkhaven: Nu måste vi prata allvar om en grönare framtid

I vårt land har det under oerhört lång tid varit fred och de allra flesta av oss har sakta fått det bättre, genom olika demokratiska reformer, genomförda av i huvudsak Socialdemokraterna under deras långa maktinnehav i Sverige. Det är Socialdemokraterna som byggt vårt land starkt, den som påstår något annat far med osanning.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Men demokratin är skör, den behöver försvarare! Det krävs visserligen några lagändringar, men att urvattna demokratin tar inte särskilt många år.

Efter 40 år med S-styre kom en tid när invånarna ville ha förändring och borgerligheten kom till makten. Efter det har vårt samhälle sakta men säkert förändrats. Viktiga reformer för att stärka de svaga har urvattnats, det har blivit svårare att klara sig när man är sjuk, klyftorna har ökat och fler har det tufft att få ihop till hyra, mat och barnens alla behov. Samtidigt har väldigt många ur den generation som jag tillhör och som kan arbeta, fått det ofantligt mycket bättre. Många har två inkomster att leva på och kan ha både en, två och tre bilar, flyga till långtbortistan flera gånger om året och ha hur mycket tekniska små prylar som helst.

För att kunna leva de lyxliv som många av oss lever har vi tärt på planetens resurser långt över dess förmåga att producera de resurserna. Planetens system är mer motståndskraftiga än våra mänskligt skapade system, demokrati och ekonomiska system. Men på hundra år har vi människor helt förändrat förutsättningarna för liv på denna vår enda planet, vårt enda hem. Flera av de ekosystem som har etsats fram under tusentals år är borta eller hotade. Klimatförändringarna är ett faktum som redan slår hårt på olika platser, med bränder och översvämningar i släptåget.

Nu när effekterna syns på alltfler platser världen över börjar det äntligen sjunka in att vi utsätter oss själva för en enorm risk genom att inte agera tillräckligt fort och tillräckligt mycket. Vi behöver driva på för en grönare framtid, inte tveka i steget!

Alldeles nyss samlades politiker från hela världen för att försöka komma överens om att göra mer för att hejda klimatförändringarna. Och de flesta i Glasgow var överens om att det som kom ut ur mötet inte var tillräckligt för att vi ska klara racet för livet på planeten. För det är precis det som det handlar om. Det och inget annat.

Och i allt detta, i denna tid där ungdomar ber oss att göra det som krävs av oss för att också de ska ha en framtid, ja då går en budget igenom som gör det billigare att släppa ut, svårare att skydda skog, ser till att vi som är välbeställda får ännu mer pengar att göra av med och ökar klyftorna till de som redan har för lite.

Jag är mycket besviken på Centern som gjorde detta möjligt genom att släppa fram SD/KD/M-budgeten. Nu tvingas Sverige i flera delar backa från den förra regeringens ambitioner; att genomföra en grön omställning och i det arbetet hålla fast vid en tydlig riktning. Istället fortsätter racet mot avgrunden.