Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Nu får vi ordning …på Sverige!

Svenska folket står inför ett vägskäl. Efter åtta år av socialdemokratiskt styre har Sverige fått EU:s fjärde högsta arbetslöshet och lägsta tillväxt. Vi har elbrist mitt i sommaren och det larmas om hur pensionärer tvingas från hus och hem för att de inte klarar elräkningen. Bagerier får slå igen för att de inte har råd att hålla ugnarna varma. Det är så ansvarslöst hur vänstersidan har lagt ner kärnkraften och låter folket ta notan.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Till råga på allt har vi världens högsta bränslepriser, som gröper ur plånböckerna hos bilägare, bönder och åkeriföretag. De skyhöga prisökningarna gör att räntorna måste höjas. Alla som äger sin bostad får dyrare lån och de som bor i hyresrätt får högre hyra. Det är riktigt tuffa tider och det riskerar att bli ännu värre. Sverige behöver en ny politisk agenda för att komma på rätt kurs igen.

Sverige måste hitta tillbaka till en ansvarsfull ekonomisk politik som dämpar prisökningarna, inte förvärrar dem. Moderaterna vill sänka skatten på drivmedel med fem kronor litern för att ge andrum till folk och företag. Ett högkostnadsskydd på elräkningen måste införas för att hantera den akuta krisen och arbetet för ny kärnkraft måste komma igång direkt. I Sverige ska man inte behöva få ångest av att öppna elräkningen. Du som behöver bilen till jobbet ska ha råd att tanka oavsett om den går på bensin, diesel eller el. Det låter självklart, men är inget vi kan ta för givet om det inte blir maktskifte.

I svåra tider som dessa blir det också uppenbart att skatter och bidrag måste förändras. Nu finns inget utrymme att satsa på dyra prestigeprojekt eller fler vidlyftiga bidragshöjningar. Och det är absolut inte läge för rödgröna skattehöjningar. Vi vill införa ett skattehöjarstopp för att skydda hushållen. Nu gäller det att prioritera! Den som jobbar måste få mer lön för mödan. Det ska märkas i plånboken att man ställer klockan och går till jobbet. Därför vill Moderaterna sänka skatten, allra mest för låg- och medelinkomsttagare. Det ska också löna sig att ha jobbat och därför vill vi sänka skatten för alla pensionärer som yrkesarbetat.

Samtidigt vill vi se en stor bidragsreform som gör att man aldrig kan få ut mer av att stapla bidrag ovanpå varandra än av att ta ett hederligt arbete. Detta är jätteviktigt för att bryta bidragsberoendet, där vi idag har hundratusentals i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva. Det är inte rättvist mot alla som jobbar och sliter att de ska behöva betala för människor som kanske inte ens försöker. Att återupprätta arbetslinjen är det bästa sättet att se till att Sveriges hushåll har styrka nog att komma igenom denna tuffa tid.

Vi moderater har bestämt oss. Vi tänker få ordning på Sverige. Vårt land ska vara tryggt, fritt och fullt av möjligheter. Och för att komma dit måste vi få bukt med de riktigt allvarliga problem som landet har. Det går inte att blunda och hoppas på bättre tider. Man måste ha en plan och kunna samarbeta med alla. Inte fyra år till av rödgrön vanskötsel och socialdemokratiskt maktspel. Det är allvar för vårt land nu. Rösta på Moderaterna, så får vi ordning på Sverige!