Nu ökar hoppet för Alliansen

I veckan presenterade Arbetsförmedlingen den mest positiva rapporten på länge. Arbetslösheten minskade med 0,6 procentenheter till 7,6 procent av arbetskraften.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I antal var 27 000 färre personer arbetslösa. Såväl den öppna arbetslösheten som deltagare i åtgärder var färre i juni i år jämfört med förra året.

Fortfarande är det visserligen något högre arbetslöshet nu än för åtta år sedan (7,4 procent), innan Alliansen bildade regering. Men med tanke på att det då var högkonjunktur medan det nu fortfarande är ekonomisk kris i världen innebär den snabbt sjunkande arbetslösheten ett gott betyg åt regeringen.

Ett positivt tecken är också att betydligt fler nya jobb anmäldes i juni i år jämfört med juni förra året. Drygt 62 000 nya jobb anmäldes i år mot bara knappt 47 000 nyanmälda jobb förra året.

ANNONS

Det betyder att fler arbetslösa kan få jobb nu. Allra mest positivt är att också långtidsarbetslösa får jobb, enligt Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen. Att antalet långtidsarbetslösa ökat det senaste året är oroande, även om Sverige fortfarande har den lägsta andelen långtidsarbetslösa i EU.

Självfallet är det viktigaste med utvecklingen att färre människor lider av att vara arbetslösa. Men den snabba minskningen innebär också att Alliansen får lite större chans att vinna valet i september.

Jobben, jobben och jobben sägs ju vara valets tre huvudfrågor. Då betyder den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden mer än allt tal om att Sverige lyckats bättre än de flesta andra länder. 7,6 procent arbetslösa, varav 4,1 procent i öppen arbetslöshet är höga siffror, men när de är snabbt sjunkande visar det att politiken har varit riktig. Arbetslinjen har fungerat även i djup lågkonjunktur.

Då blir Socialdemokraternas tal om att höja skattebelastningen på arbete en ännu tydligare felprioritering. Trots vackra målsättningar har S inte redovisat en politik som skulle kunna vara effektivare än Alliansens för att få ned arbetslösheten.

Den s k 90-dagarsgarantin prövades av Göran Persson (då kallad 100-dagarsgaranti) med dåligt resultat. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjd restaurangmoms ger inga nya jobb – tvärtom. Trovärdigheten hos Stefan Löfven för en politik som ger fler jobb är inte hög.

ANNONS

Så trots opinionsläget inger den snabbt sjunkande arbetslösheten visst hopp för Alliansen. Det är först på valdagen som det avgörs vem som kan bilda regering.

Yngve Sunesson

ANNONS