Nu är det #upptillbevis efter #metoo

En kvinna blir våldtagen på en advokatbyrå. Hon anmäler, blir sjukskriven och får sedan inte stanna kvar på byrån. Ett år efter #metoo är det #upptillbevis för Sverige.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 27/11. Sexualbrotten i Sverige ökar dramatiskt visar färsk statistik från BRÅ (Brottsförebyggande rådet) och den senaste Nationella Trygghets Undersökning. 2014 uppgav 9,5% av kvinnorna i åldern 16-24 år att de hade blivit utsatta för sexualbrott. 2017 har den siffran till 34,4%. Mer än var tredje ung kvinna har alltså blivit utsatt för någon typ av sexuellt övergrepp i Sverige.

Någonting har hänt i Sverige. Den ena förklaringsteorin, företrädesvis framförd av regeringen Löfven, kretsar kring metoo-effekten, den rörelse som tog Sverige och hela välden med storm hösten 2017. Att kvinnor nu i mycket större utsträckning vågar anmäla och lägga skulden där den hör hemma, hos förövaren. Den andra förklaringsteorin, företrädesvis framförd av Sverigedemokraterna, kopplar ökningen till flyktingmottagandet från 2014 och fristående undersökningar där utrikesfödda är överrepresenterade i sexualbrott.

ANNONS

Vad ökningen faktiskt beror på har regeringen Löfven, tillslut, gett BRÅ i uppdrag att utreda och kommer presenteras våren 2019. Under tiden finns det en verklighet bortom statistiken som inte ligger i händerna på Sveriges politiker, men i händerna på Sveriges privata aktörer och arbetsgivare.

I somras anmälde en nyanställd biträdande jurist på den Stockholmsbaserade advokatbyrån Dubio att hon hade blivit våldtagen av en kollega. Undersökningen av hennes riv och bitmärken, blåmärken och utryckta hårtussar på brottsplatsen gav Tingsrätten tillräckligt med bevis för att döma mannen till två års fängelse. Kvinnan fick sjukskriva sig 12 av sina 25 provanställningsveckor på grund av posttraumatisk stressyndrom. När hon kom tillbaka till arbetsplatsen lät VD:n henne veta att hon inte skulle få jobba kvar. Byrån ansåg sig inte ha tillräckligt med underlag för att förlänga hennes tjänst. På kvinnans inspelning av samtalet hörs hon fråga om det inte skulle gå att förlänga provanställningen, så att byrån skulle få underlaget de ansåg sig sakna. VD:n svarar att han ”inte bedömde det arbetsrättsligt möjligt”.

Förra veckan valde kvinnan att träda fram med sin berättelse för DN, och artikeln är nu en av tidningens mest lästa under hela 2018. I medietumulten har byrån själv uppgett för Expressen att anställningens avslutande inte hade något med övergreppet eller sjukskrivningen att göra, men vägrar ange vad det då skulle handla om. I kontrast till det inspelade samtalet, där VD:n själv inte heller uppger något annat skäl, verkar det mer som ett torftigt försök att försöka tiga ihjäl händelsen tills den försvinner. Men den kommer inte att försvinna.

ANNONS

Det är bortom ord att en kvinna som tar mod till sig och gör allt rätt, som anmäler sin förövare trots att denne är en kollega med allt vad det kan innebära, straffas av arbetsgivaren. Det finns inget som hindrar arbetsgivaren från att exempelvis avbryta provanställningen och ge henne en tidsbegränsad anställning (en linje som även förespråkats av Dan Folke, chefsjurist på LO-TCO), inte heller finns något i varken lag eller praxis som förhindrar att förlänga provanställningen vid sjukdom. VD:s påstående att en förlängning inte är arbetsrättsligt möjlig är alltså rent struntprat, vilket han som jurist borde veta och säkerligen också vet. Alternativt är han en usel jurist. I vilket fall är det något man undersöker om man uppriktigt ville ge kvinnan en chans att visa vad hon går för.

Det spelar ingen roll om kvinnor anmäler sexualbrott om samhället är ovilligt att ge dem upprättelse och stöd. Idag fälls endast 1,5% av de som åtalats för sexualbrott. Unga killar lär sig fortfarande att det är häftigt att förtrycka och sexualisera kvinnor, allt från dickpicks till tafsande på krogen till regelrätta grova övergrepp och kvinnohat. Och på en av Sveriges mest renommerade humanjuridiska byråer får en kvinna som anmält våldtäkt gå. En humanbyrå där delägarna satt sig på de allra högsta av hästar när det kommer till sexualbrott, men nu vägrar svara på varken media eller allmänhetens frågor.

ANNONS

Utan upprättelse och genuint arbete från såväl det offentliga som privata aktörer kommer Sverige aldrig att bli det jämställda land som vi allt för ofta prisar oss själva att vara. Det är nu #upptillbevis efter #metoo. Vad gör din arbetsplats, skola och förening för att bli kvitt de sexuella övergreppen, en gång för alla? Om du inte vet det än är det hög tid nu.

ANNONS