Nej tack till goda råd utan grund

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

”Vi är kvinnorna som går sönder” är namnet på en krönika som publicerades i Sundsvalls Tidning 18/10. Krönikan har fått nära 90000 delningar på sociala medier.

Den handlar om den press som ligger på kvinnor i dag. Skribenten beskriver att man ska springa lopp, man ska gå på alla möjliga föräldramöten, man ska prestera på jobbet man ska göra roliga presenter och man ska fixa i hemmet. Man ska helt enkelt vara så duktig att allt man blir är mest trött.

Det är ett tidsdokument över en tid när ingen någonstans kan freda sig från värderingar av hur en bra mor, kvinna och flickvän ska vara. Att det finns fler normer som trycker på hur kvinnor ska vara än på hur män ska vara är ett faktum.

ANNONS

Från ett perspektiv där det varken finns barn att lämna, hämta, älska och ständigt oroa sig över, hus att sköta och en relation att vårda är det lätt att tänka att kvinnan i artikeln bara ska slappna av, och blankt strunta i alla dessa förväntningar. Men är det så enkelt? Hur ska det gå när det från varje håll kommer välvilliga goda råd baserade på ”sunt förnuft”?

Måndag den 26/10 gjorde barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr sin röst hörd i såväl Sveriges Radio som Aftonbladet. I all välmening ville hon uppmärksamma alla nyblivna mödrar om att inte använda mobilen i samband med amning, för då förloras kontakten med barnet och amningen skadas framöver.

Att barn i tidig ålder behöver sina föräldrar och närhet till dessa för en god anknytning går att kommunicera på många sätt som är bättre än att skuldbelägga mobilanvändande. För det är inte mobilanvändandet som sådant som är problemet, utan en eventuell brist på anknytning, och sådan kan ske på många flera sätt än genom att modern ifråga slänger ett öga på sin telefon medan hon ammar.

Att just mobilanvändande är skadligt finns det inget vetenskapligt stöd för. Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson ifrågasatte på det sociala mediet twitter varför råd gavs utan att det fanns vetenskapligt stöd för det hela. Legitimerad personal ska nämligen grunda de åtgärder man vidtar eller de råd man ger i vetenskap eller beprövad erfarenhet menade han.

ANNONS

Förutom att vara gruppledare i riksdagen är Jonsson barnläkare och har genom det säkerligen sett sin beskärda del av hispiga föräldrar som fått lite för många goda råd från alla håll möjliga håll de inte ens velat ha goda råd från.

Vad som däremot skadar barn, det är som ovan nämnt, de kvinnor som går sönder av press, normer och goda råd utifrån. Det bör man bära sig när man uttalar sig som representant för en hel yrkeskår eller bara i allmänhet har åsikter om kvinnor i sin omgivning.

Den allra bästa lösningen vore kanske att vända dövörat till. Det är en sak som vore enklare för alla kvinnor, nyblivna mödrar eller ej, om det inte fanns så många goda råd, åsikter och pekpinnar som behövde stängas ute.

ANNONS