Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Nej Falkenberg, satsa inte allt på cyklisterna!

Majoritetens negativa attityd mot vandrarna är pinsam - och riskerar stoppa ett strålande sunt projekt för hela Halland.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/7. Trycket på de halländska naturreservaten är större än någonsin. Ändå förstår Falkenbergs majoritet inte att smida medan järnet är varmt. Det är obegripligt.

Det är måhända svårt att gå och cykla samtidigt. Men att tänka på båda dessa folksporter på samma gång borde inte vara omöjlig. Ändå resonerar Per Svensson (S) som om det ena måste utesluta det andra. Och han har uppenbarligen bestämt sig för att prioritera cyklisterna.

Det är till Kattegattsleden och Ätradalsleden som kommunens skattepengar och engagemang skall gå. Någon kustnära vandringsled vill han inte se.

Det blir för jobbigt spekulerar Svensson – och syftar på att det blir många markägare att kontakta om drömmen om en kustled längs hela Halland skall bli verklighet.

Satsningar som Prins Bertils stig är kanske bara något för mer framsynta kommuner – som Halmstad? Det var till den kustleden som kronprinsessan valde att förlägga sin landskapsvandring när hon förra året nådde Halland, mot slutet på sitt tvååriga-projekt att ”lyfta värdet av friluftsliv och rörelse”.

Att det verkligen var en satsning ”för Sverige i tiden” har Coronaåret visat. Naturen har blivit lite av en folkkyrka. Likt aldrig förr har människor snörat på vandringskängor och klivit ut i det friska, gröna och förhoppningsvis smittfria.

Men så kul skall man inte ha i Falkenberg. I alla fall inte om kommunledningen får bestämma. I slutet av juli gjorde den rödgrönblå majoriteten i kommunstyrelsen tummen ned för förslaget att knyta ihop Hallands kustnära naturreservat med en vandringsled.

Att regionens och länsstyrelsen länge har varit ivriga att satsa på destinationsutveckling som inkluderar ett kustledsprojekt framgår av den planering som föregått det förslag som Falkenberg nobbat.

”Genom att kombinera en kustnära vandringsled med rika upplevelser av vårt halländska kustkulturarv skapas ett unikt besöksmål som bidrar till en förbättrad konkurrenskraft för besöksnäringen i Halland och i förlängningen fler arbetstillfällen.”

Det skriver regionstyrelsens tillväxtutskott i mars förra året - i samband med att man beviljande Länsstyrelsen medel för att genomföra en kartläggning av kustnära kulturmiljöer i Halland.

Tanken att kunna förena kulturmiljövård, naturvård med folkhälso- och turistsatsning är vacker. Och den har potential - om än inte i den motsträviga Falkenbergsledningens ögon. Och det är ju faktiskt lågnt ifrån så att hjulet måste uppfinnas på nytt. på flera håll finns redan etablerade stigar och leder - det gäller bara att finna vägar att koppla dem samman på en fungerade sätt.

Naturligtvis är det viktigt att markägarna är med på noterna. Att det på sina håll – likt i reservatet där Bexells stenar ligger – finns markägare som inte uppskattar den ökade turismen skall dock inte tas som bevis för att projektet är döfött. Tvärtom har projekten i Åkulla visat att det ofta finns ett levande engagemang från många markägare och näringsidkare i området.

Falkenbergs kommunledning borde ta sitt förnuft till fånga och se den här sommarens friluftslivsboom som något att bygga vidare på snarare än att bortse ifrån!