Nedskräpning ger sommarjobb till ungdomar

Ledare 11/6. Synen på skräp har förvandlats sen kampanjen Håll Naturen Ren startade för snart sextio år sen. Då var skräp något man bara slänger, helst på rätt ställe.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
skräp
skräp

I dag ses skräp som en resurs och som något man i stor utsträckning kan återanvända och återvinna. Stiftelsen Håll Sverige Rent bildades 1983 och ägnar sig åt opinionsbildning i syfte att minska nedskräpningen och öka återvinningen.

Trots ökad information och att kommunernas avfallsbolag numera ägnar sig åt återvinning i stor utsträckning skräpas det fortfarande ner. Enorma summor läggs ner varje år på att städa inne i tätorterna och frivilliga krafter städar stränder och vägdiken. Falkenbergs kommun har sett en ökad nedskräpning och kopplar den delvis till att det kommunägda avfallsbolaget Vivab sen några år tar betalt per vikt. Tanken var att skapa ett incitament att lämna en större del av skräpet till återvinning. Det har lyckats i stor utsträckning men fortfarande finns människor som tar sig rätten att förstöra miljön för att slippa avgiften. Det är upprörande att människor sparar några få kronor och väljer att kasta skräpet rakt ut i naturen. Hur man ska komma tillrätta med det är troligen ett långsiktigt arbete. Det måste börja med barnen. Det finns självklart straff för nedskräpning, men då gäller det att ta personerna på bar gärning.

ANNONS

Skräp kan också ge anledning till arbetstillfällen. Coronaviruset gör att sommarjobbande skolungdomar inte kan vara var som helst och det såg ut som att ungdomarna skulle missa sitt jobb i år. Därför är det glädjande att 90 skolungdomar ska plocka skräp längs stränder och övrig natur i Falkenberg. Det kan bli en utmaning för arbetsledaren att motivera ungdomar som egentligen valt något annat arbetsområde, men förhoppningsvis kan de unga känna att de drar ett viktigt strå till stacken när det gäller att göra kommunen trevlig och trivsam för boende och besökare. Och ett stort bidrag för att göra miljön bättre. Plasten utmed stränderna riskerar annars att hamna i fiskarnas magar, vilket får stora konsekvenser för havslivet i stort.

Mycket av den plast som finns i havet och längs kusten är stora detaljer som snabbmatsbehållare och därtill hörande bestick. Hur svårt kan det vara att ta med sig skräpet när man haft picknick? Uppenbarligen mycket svårt och det krävs bland annat fler soptunnor för att inte ha det att skylla på i alla fall. Vanligast är cigarettfimpar, trots att rökningen minskat i Sverige. De rökare som stoppar sin fimp i en medhavd ask är sorgligt ovanliga, så här finns en hel del att göra för att informera.

ANNONS
ANNONS