Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Manifestation AFS Varberg, gustav kasselstrand, johanna palmelid, andreas feymark Bild: Annika Karlbom

Nakna ”nationalister” på Hallandsturné

Hyckleri när partiföreträdare som säljer sig till ryska intressen yrar om "folkförräderi".

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 3/9. Partiledaren hymlar inte längre. Den från SD utsparkade Kasselstrand med entourage låter mestadels som kopior av gossarna från gamla ”bevara Sverige svenskt”. Skämsfaktorn var således hög när gänget i helgen höll torgmöten i Varberg och Falkenberg.

Bilden av vissa av partiets nyfrälsta företrädare har dock varit mer diffus. Men ilska kan raskt få även de mer välpolerade att tappa masken. Det gäller även lokalpolitiker som Andreas Feymark. För väljarna i Varberg var helgens möte med Alternativ för Sverige därför lika upplysande som Donald Trumps twittrande.

Alla vet att den amerikanska presidenten älskar Fox News och Breitbart. Och nu behöver ingen väljare i Varberg längre sväva i ovisshet om var Andreas Feymark föredrar att hämta ”information”. Inför den församlade publiken i Varberg och Falkenberg hyllande han extremhögersajter. Källor av det slag som hade motiverat en uteslutning ur hans forna parti Sverigedemokraterna.

Vi talar alltså om ”alternativa medier” som till och med SD:s partiledning har klassat som neofascistiska och kryptonazistiska. Men så har ju större delen av gänget bakom ”Alternativ för Sverige” av SD klassats som ”ideologiskt avvikande”.

Mer konsumentinformation än så behöver kanske inte väljarna.

För att salta sitt tal drog dock partiets lokala toppnamn på offerkoftan. Han frågade om man inte får titta på fotboll med vem man vill? Det får man såklart. Och alla som såg Uppdrag Gransknings program om extremhögern är fria att dra sina egna slutsatser – om såväl enskilda politiker som partiet Alternativ för Sverige.

Men minns det klassiska ordspråket: ”Säg mig med vem du umgås så skall jag säga dig vem du är”. Det finns skäl till varför det har överlevt sedan antiken.

I dagarna har det framkommit att en frontfigur för Alternativ för Sverige har rest till Syrien. Att företrädare för partiet tycker det är en god idé att frottera sig med blodiga diktatorer är också upplysande för väljarna. Lika upplysande som partiledare Kasselstrands syn på Putin: ”Jag välkomnar hellre Vladimir Putin än Barack Obama till Sveriges huvudstad” har han twittrat.

AFS beskriver politiker och journalister som ”hot” och de anklagas för ”folkförräderi”. Att de fåtal anhängarna inte förmår se den svarta ironin i detta är svårbegripligt. I somras var ledande företrädare för AFS i Moskva, för att vänslas med andra högerextremister i Europa. Den ryska duman stod för inbjudan. Syftet med arrangemanget kan inte missförstås. Rysslands intresse av att bistå partier som AFS och även SD kan inte missförstås.

Så vem vet. Nästa gång Russia Today gör nedslag i Varberg är det kanske inte för att filma i Leninbadet och prata kommunism. RT vill kanske intervjua meningsfränder bland ”alternativa nationalister”.