Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FJÄLLNORA 2009-06-24
Naturistbad vid sjön Ramsen, Fjällnora.
Carl-Gustaf Dahl och Katrin Meindl tar dagens första dopp från bryggan.
Foto Annika af Klercker / SvD / SCANPIX Kod 30692
**DN OUT (även arkiv)** Bild: Annika af Klercker / SvD / TT
FJÄLLNORA 2009-06-24 Naturistbad vid sjön Ramsen, Fjällnora. Carl-Gustaf Dahl och Katrin Meindl tar dagens första dopp från bryggan. Foto Annika af Klercker / SvD / SCANPIX Kod 30692 **DN OUT (även arkiv)** Bild: Annika af Klercker / SvD / TT

Richard Böhme: Nakenhet är inte stötande, beteenden kan vara det

En rad insändare har blottlagt en pikant konflikt här i Varberg; den om nakenbad på Getterön.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/7. Varberg har en lång tradition vad gäller nakenbad. Redan vid förra sekelskiftet doppade sig människor obekymrat vid stranden och idag finns inte mindre än tre nakenbad. Även dessa officiella bad har under åren väckt debatt. Den har gällt insyn, frånvaron av en gemensam badplats och badare som helt enkelt inte är nakna på nakenbadet.

På Getterön, närmare bestämt på Gubbanäsan på Västra Getteröns naturreservat, däremot, finns inget officiellt nakenbad.

Gubbanäsan är inte den enda platsen. Subbe Fyr, som heller inte är sanktionerat för ändamålet, har också frekventerats av avklädda badare.

Det kan tyckas märkligt att det skulle behövas inofficiella nakenbad i en stad som redan har tre stycken officiella. Segregationen skulle kunna vara en faktor, att män och kvinnor vill kunna bada tillsammans. Insändarna beskriver dock bara manspersoner på Gubbanäsan.

Vad som komplicerar det hela är att det verkar röra sig om ett ”officiellt” inofficiellt nakenbad. En snabb googling ger vid handen att både scandinavianaturist.org, nakenbadarna.se och expressens resebilaga listar Getterön som ett ”spontant” nakenbad. En insändare beskriver också att polisen har uppfattningen att det här finns ett nakenbad.

Officiellt eller inte så verkar nakenbad på Getterön ha en viss hävd.

Som ny på trakten drar jag mig för allt för tvärsäkra åsikter om saken. Det är inte för mig att recensera insändarskribenternas upplevelser, så jag skriver därför mer principiellt.

En avslappnad inställning till nakenhet och den mänskliga kroppen är sunt. Samtidigt som många unga upplever en hets efter en åtråvärd fysik så blir samhället också mer puritanskt. Många kvinnor drar sig för att sola topless, något som för 30 år sen ansågs mycket normalt. Risken att bli fångad av mobilkameran är inte hela förklaringen, flera kvinnor har vittnat om hur det blivit tillsagda av badvakter att skyla sig.

En av naturismens förgrundsgestalter, Dr. Johan Almkvist, summerade det hela som att ”bara en handling kan vara skamlig eller osedlig. Den som i nakenheten ser något osedligt är själv en osund människa”. Här har vi den springande punkten. Nakenhet i sig inte är ett brott. Vad du däremot gör som naken kan vara det.

Ofredanden måste beivras å det kraftigaste. Att använda oskyldigt nakenbad som en täckmantel för att begå övergrepp får naturligtvis inte förekomma.

För att nakenhet ska betraktas som sexuellt ofredande så måste man utsätta någon för den ”på ett sätt som är ägnat att väcka obehag” Uppsåt måste finnas. Det är det som är skillnaden mellan en utstuderad blottare och en oskyldig hurtbulle.

Är det i sig ett problem att människor väljer att bada nakna på ett för ändamålet icke sanktionerat ställe? Frågan påminner till viss del om problematiken kring det nyligen införda rökförbudet. Vad har man rätt att kräva att slippa, och var?

Jag vill hävda att det är inskränkt att inte vilja att andra ska få vara nakna. Det är däremot inte inskränkt att inte vilja bli utsatt för brott.

Sexualbrottslingar måste givetvis stoppas och lagföras. I övrigt manar jag till samförstånd mellan klädda och oklädda badare.