Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Näsbränna för kommunen

Länsstyrelsen ställer Kungsbacka i skamvrån för ett ett orimligt försök att tvinga polisen jaga tiggare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 6/12. Novembermörkret börjar sänka sig. Tiggaren har svept täcket om sig. Han sitter stilla med skålen framför sig. Den som vill lägger en slant. Övriga kan enkelt gå förbi. Svårare än så är det inte.

Att tala om ”ordningsstörning” är att ljuga. Tiggarna är få i de halländska kommunerna – inklusive Kungsbacka. Ändå var det med en förändring av en paragraf i de lokala ordningsföreskrifterna som Kungsbacka, som första kommun i Halland, försökte att gå bakvägen för att förbjuda tiggeri.

Ett helt opåkallat beslut som länsstyrelsen nu har stoppat. Beskedet var väntat – liksom att det väcker både lättnad och irritation.

Kungsbackas försök inspirerade GP:s ledarsida. Kommuner som inte får föreskriva vad de vill påstods reduceras till ”statens marionetter”. Att inskränka rätten att kräva tiggeritillstånd ansågs strida mot det kommunala självstyret.

Det är dock en grav missuppfattning att självstyret ger en kommun fritt spelrum En kommun har en rad lagstadgade skyldigheter. Tar den inte sitt ansvar kan den fällas. Det finns även tydliga gränser för kommunens frihet att införa vilka regler den vill på gator och torg.

Ordningslagen trumfar lokala föreskrifter. Och det är med stöd av ordningslagen som Länsstyrelsen Halland nu upphäver Kungsbackas kontroversiella beslut.

”Föreskrifterna får inte lägga onödigt tvång på allmänheten eller annars göra obefogade inskränkningar i den enskildes frihet. Föreskrifternas geografiska tillämpningsområde ska också begränsas till sådana områden där ett verkligt behov föreligger.”

Det konstaterar länsstyrelsens chefsjurist. Beskedet är helt i linje med tidigare rättsfall och beslut från andra delar av landet.

För att stärka sitt försvar för tiggeritillstånd i Kungsbacka har GP:s skribent uttryckt att ”tiggeri bidrar till förslumningen av det offentliga rummet”.

I ett halländskt perspektiv låter det som ett absurt skämt. Kungsbacka är en av Sveriges rikaste och mest välmående kommuner. Slummen kunde svårligen vara längre bort. Och, precis som länsstyrelsen också konstaterar, finns inte fog för tillståndskrav. Och en kommun skall inte införa föreskrifter som så uppenbart inte behövs!

Vidare konstaterat Länsstyrelsen att föreskrifterna ska kunna tillämpas och att efterlevnaden ska kunna övervakas.

Redan i debatten i fullmäktige påtalade Fredrik Hansson (C) att det är angeläget att hushålla med polisens resurser.

Det är en viktig poäng i sammanhanget. Ordningsmakten bör helt inte belastas med onödigt arbete som tar tid och kraft från hantering av verkligt angelägna problem. Polisen bör jaga bovar, inte fattiga tiggare.

Majoriteten i Kungsbacka kanske tycker att deras förslag var ett fint sätt att visa handlingskraft. Vad man egentligen gjort är att slösa offentliga resurser på ett icke-problem. Skämsfaktorn är hög. Men nu finns i alla fall ett besked från Länsstyrelsen som förhindrar att andra halländska kommuner hoppar i lika galen tunna.