Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Wally Santana

Maria Haldesten: När hunden blir människans värsta fiende

Oförsvarligt att medvetet köpa smuggelhundar. Det är att bidra till lidande och spridning av farliga smittor.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Vad tar du valpen där i fönstret? Bara ett par tusenlappar? Men då slår vi till på sötnosen!

Så resonerar tyvärr en del kring hundköpen, som ju kan kosta en slant. Andra blir vilseförda av allt mer förslagna kriminella. Men en till synes prisvärd, snabb och enkel affär kan bli en dyrköpt erfarenhet.

Att tvingas avliva en nyinköpt valp är en sorglig upplevelse. Men det finns faktiskt ännu värre scenarior. Familjens nya, bästa vän skulle kunna smitta ditt barn med rabies. Det är ett av skälen till att kampen mot hundsmuggling, och oseriös adoption av gatuhundar, måste trappas upp.

Två insmugglade valpar avlivades nyligen i Halland sedan ägarna, som köpt hundarna i god tro, hade insett smittrisken. Köparna hade, vid veterinärbesök, fått klart för sig att hundarna inte hade vaccinerats mot rabies.

Ett klokt beslut fattades då av ägarna, konstaterar Hallands Länsveterinär Madeleine Beckman.

Men så är ju rabies, vilket folkhälsoinstitutet klargör, en till 100 procent dödlig sjukdom. Den kan inte botas trots modern intensivvård. Bara om man får vaccin och immunglobulin strax efter smittillfället kan sjukdom förhindras.

Sverige är än så länge fritt från rabies, däremot är smittan vanlig i östra Europa, varifrån många av smuggelhundarna kommer. Effekterna av smugglingen kan följaktligen bli förfärliga.

Men det finns ännu fler smittor som hundarna kan visa sig vara bärare av - varav vissa även kan överföras till människa. Men även de virus, parasiter och infektioner som överförs bara mellan hundar orsakar stora problem och kostnader för ägare – och samhälle.

Risken för smittspridning är ett tungt vägande skäl till varför länsveterinären avråder från att köpa hund på Blocket. Alltför många oseriösa säljare förmedlar smuggelhundar via den sajten. Efterfrågan på vissa populära raser har gjort fabriksliknande uppfödning och smuggling till en lukrativ nisch för den organiserade brottsligheten.

Att medvetet göda sådan verksamhet är aldrig att rekommendera. Ändå gör många det – i vissa fall omedvetet, vilket bör understrykas. Säljarna har nämligen, med tiden, blivit allt mer slipade bedragare. Förr kanske en smuggelhund överlämnades från bakluckan på en okänd bil. I dag kan säljarna luras genom att hyra in en välmående tik som uppges ha fött valparna, fiffla med intyg och överlämna den importerade valpen i en lägenhet.

Samma typ av varsamhet som gäller för smuggelhundar bör förstås gälla för adoption av gatuhundar, vilket också har blivit allt mer populärt. Hundälskare, som har sett hur gatuhundar behandlas i vissa länder, vill göra en god gärning. Men en räddningsaktion kan sluta med att man utsätter andra hundar, eller familjemedlemmar, för fara.

Att Jordbruksverket inte har tid och möjlighet att utföra de kontroller hemisolering som skulle behövas, bidrar till risken för smittspridning. Att den som inte bryr sig tillräckligt mycket om varifrån hunden kommit, inte heller alltid respekterar hemisoleringen, är inte svårt att räkna ut.

Så hur löser man problemet? Ett sätt är förstås att se allvarligare på smuggelbrotten och höja straffen. Den illegala uppfödningen och smugglingen orsakar stort lidande för djuren och skapar problem för samhället. Men kanske bör man också se över köparnas ansvar. Ett oansvarigt risktagande vid inköp av hund skulle ju kunna ses som ett slags vårdslöshet med smittämne.