När Fridolin går kan MP röra sig

Miljöpartiet är i starkt behov av en nystart, opinionsmässigt och ideologiskt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Pojken med guldbyxorna ska lämna politiken. Efter åtta år som språkrör är det dags för Gustav Fridolin att lämna över stafettpinnen till nästa kandidat. Utspelet var väntat, men timingen är mer strategisk än vad han själv vill medge.

Beskedet kom förra veckan – lagom till talmannens numera hårt bevakade kafferep. Stefan Löfven lyckades inte bilda den mittenregering han så ivrigt pratat om. Att Miljöpartiets språkrör meddelar sitt avhopp är en extra fördel för den – oavsett vänster eller höger – som har tänkt använda de gröna som regeringsunderlag.

Vem det nya språkröret blir står ännu skrivet i stjärnorna, men det sätter tonen för ett parti som är redo att förhandla och kompromissa. Förhoppningsvis över blockgränserna till Alliansens fördel. För vem, förutom Löfven sade att blocköverskridande samarbeten måste leda till en vänsterregering?

ANNONS

Alliansen tillsammans med Miljöpartiet har lyckats ta över styret i Stockholms stad. Den blågröna alliansen är precis det som Sveriges största kommun behöver en mandatperiod av vänsterstyre. När koalitionen blev ett faktum kunde inte socialdemokrater och vänsterpartister hålla sig från att visa sin upprördhet. Miljöpartiet sågs som svikare gentemot vänsterblocket, men MP:s vänster-höger-skala är inte given, särskilt inte på kommunnivå.

Det är inte alltför länge sedan som de gröna leddes av Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Wetterstrand ansågs vara Miljöpartiets liberala blåslampa. I Sydsvenskan skrev hon själv ett frihetligt resonemang om valfrihet inom välfärden (6/4-13): ”Jag har svårt att se något tydligare direktdemokratiskt uttryck än att medborgaren själv väljer barnens förskola eller skola, sin egen barnmorskemottagning eller äldreomsorg”. Det är en stor skillnad jämfört med Fridolin som för ett år sedan sade sig vara provocerad av att en av Sveriges populäraste och bästa skolor – Engelska skolan - delade ut en tredjedel av vinsten till aktieägarna (Sydsvenskan, 23/8-17).

Att Gustav Fridolin inte ställer upp till omval är ingen nyhet, då ett språkrör maximalt kan sitta i nio år. Frågan på allas läppar är nu vem som ska ta över. Och vem det är kan ha en stor påverkan på partiets ideologiska inriktning. Miljöpartiets framtida inflytande ligger inte i en låst vänsterposition. Tvärtom kan MP:s största vinst ligga i en mittenposition med mindre fokus på vinster i välfärden och mer på kärnfrågan: miljö.

ANNONS

Miljöpartiet är i starkt behov av en nystart, opinionsmässigt och ideologiskt. Gustav Fridolin har lotsat partiet genom toppar och dalar. Regeringsmakten (och den eftertraktade ministerposten) kostade och smakade inte så värst gott på valdagen. Ett stukat parti behöver en nytändning och det sker inte med gamla partiledare. Att Fridolin nu meddelat sin avgång - mitt i den infekterade regeringsbildningen - öppnar upp för nytt blod som inte nödvändigtvis pumpas in i ett hjärta till vänster.

ANNONS