Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: När cruisande idioter blir hot mot din mamma

Hänsynslösa idioter kanske bör bötfällas för allmänfarlig vårdslöshet?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Nej, granntanten hamnade inte som ofrivilligt kylarsmycke på en amerikanare, efter att en spontancruisande falkenbergare bränt rätt in i rullatorn. Men kanske hade den smällen varit mer human?

Att bli knockad av corona - och i värsta fall möta slutet på en svettig intensivvårdsavdelning - är nämligen en brutal upplevelse. Det vet de flesta vid det här laget. Ingen kan ha undgått rapporteringen om Smittan. Ändå låtsades alltför många av de ”spontant” församlade bilälskarna som om pandemin inte fanns.

Av polisrapporterna från helgen att döma har en oförsvarligt stor mängd människor kört på under parollen ”man lever bara en gång”. Att ha den attityden - och betrakta sig själv som odödlig - står förstås var och en fritt så länge man inte skadar någon annan. Men det är just det som är grejen - att den som i ren egoism sprider smitta riskerar att ha ihjäl någons granne eller mamma, eller bidra till att sköterskan på IVA blir utbränd.

Doften av bränt gummi och bensin kan orimligen vara värt det priset. Eller?

- I mina ögon är det omöjligt, det går ju inte att bara sätta stopp, säger en cruisesugen besökare/passagerare i en intervju i SVT.

Nähä? Och varför inte det?

Kvinnan talar om att det är korkat att samlas i klunga och kolla på bilarna. Men hur korkat är det inte att i stad efter stad samlas till dessa ”spontana” event när man vet vad det leder till?

Faktum är att det är människors oförmåga att stoppa sin egen njutningslystnad som bidragit till att förvärra pandemin. I början var det resor till alper och fjäll - mot bättre vetande. Sedan har allt från ”spontana” studentfester till demonstrationer och Ullaredshopping skapat smitthärdar.

Folkhälsan, vården, polisen, samhällsekonomin... Listan kan göras lång över allt som ansträngs av spontan idioti. Ansvarig polischef konstaterar i HN att folk borde gå hem och skämmas. Men räcker det. Borde inte fler bötfällas?

Pandemin har påmint om att det kan finnas behov av att se över om inte fler fall av hänsynslös idioti – oavsett om den är spontan eller arrangerad – borde anses falla under brottsrubriceringen ”allmänfarlig vårdslöshet”. De som medvetet bryter mot smittskyddsrekommendationer kan vara lika allmänfarliga som den som låter en stekpanna stå lite för länge på spisen.

Det är bedrövligt att det kan behövas regelskärpningar. Men alltför många människor har denna vår visat att de är helt oförmögna att ta det vuxenansvar som kan förväntas.