Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Git Spång och Viggo Lyng blickar ut över fältet där de vill se tre minigårdar. Bild: Alexandra Nordwall
Git Spång och Viggo Lyng blickar ut över fältet där de vill se tre minigårdar. Bild: Alexandra Nordwall

Katarina Erlingson: Nämnden nekar nytänkande minigårdar

Ledare 10/2. En levande landsbygd kräver förstås att människor bor och verkar där. Det är ofta svårt att hitta befintliga hus att köpa eller hyra, men där har Falkenbergs kommun varit föregångare med projektet Lev din dröm. Ödehus har inventerats och projektet har kunnat förmedla dem till människor som vill flytta ut på landsbygden.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Men ibland är det nödvändigt att bygga nytt. Att marken på landsbygden då inte är detaljplanelagd kan ställa till svårigheter. Det vet paret Git Spång och Viggo Lyng som bor i Stafsinge, mindre än en halvmil från Falkenbergs centrum. De har en dröm att kunna avstycka mark och erbjuda tre minigårdar till människor som vill vara självförsörjande, men ändå bo inom cykelavstånd från staden.

Den drömmen har emellertid bygglovsnämnden i Falkenberg satt stopp för. Nämnden vill inte ge ett positivt förhandsbesked och hänvisar bland annat till att marken är jordbruksmark.

Det blir lite moment 22 för paret Spång-Lyng. Marken har inte brukats på tjugo år, men genom att erbjuda minigårdar med möjlighet till självhushållning ser de gårdarna som en del i ett hållbart tänkande.

Bygglovsnämnden var för ovanlighetens skull oenig - ledamöterna Bo Gustafsson (M) och Ingemar Bengtsson (C) reserverade sig mot det nekade förhandsbeskedet. Ordföranden Yvonne Nilsson (S) säger att andra fått nej tidigare och menar att alla sökanden måste behandlas likadant. Det känns som en ny inriktning, om man ska vara lite syrlig gentemot bygglovsnämnden. Likabehandling borde alltid vara självklart, men det är tyvärr inte nämnden känd för.

Beslutsförslaget från förvaltningen är inte entydigt för avslag eller beviljande, utan är ett "gränsfall". Man fokuserar på "brukningsvärd jordbruksmark". Detta framstår närmast som önsketänkande.

Det är inte självklart att den här typen av ärenden ska beviljas och det är därför inte självklart att kritisera bygglovsnämnden. Men när de sökande så uppenbart har en vision om en hållbar tätortsnära landsbygd är det synd att inte de får chansen att stycka av tomterna.

De senaste åren har det vuxit fram ett stort intresse för att bosätta sig på landsbygden. Det finns också många som vill bli mer självförsörjande genom att odla potatis och grönsaker och hålla egna höns. Kommunerna bör uppmuntra detta och inte leva kvar i en gammal syn på hur livet på landsbygden ska se ut. Storskaliga lantbruk kommer alltid att behövas, men det borde vara minst lika viktigt att uppmuntra småskalighet.

Lagstiftningen ger utrymme för tolkningar och bygglovsnämnden i Falkenberg brukar inte väja för fria tolkningar. Denna ansökan har en annorlunda inriktning som kunde vara värd att gå vidare med.