Multiparkens nesliga öde

Bristen på kreativitet är besvärande. Varberg får räkna med hård svekdebatt i frågan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 14/11. Glöm det där med multipark. De nya planerna vittnar snarare om en nedvärdering av klättringssportens behov.

– Det är som ett skämt, men jag är så van vid att politikerna inte har något intresse av sporten.

Så sade ordförande för Varbergs klätterklubb dystert redan i somras. Nu besannas Daniel Neimarks ord ännu tydligare. I Varbergs kommuns planering blir klättrarna hänvisade till en större ”utflyktslekplats för barn och unga” på Håsten. Därför kommer ansvaret ligga på Hamn- och gatunämnden.

– Det är Hamn- och gata som har ansvaret för allmänna ytor och lekplatser, förklarar kommunchefen Carl Bartler.

ANNONS

Av de en gång storslagna planerna, där det bland annat talades om klättringsanläggning utmed bergsväggarna vid stenbrottet, tycks det alltså ha blivit en tummetott.

Vad tror du klättringssporten kommer att tycka om denna degradering? frågar jag.

Carl Bartler vill dock inte tala i sådana termer.

– Innehållet bestämmer ju inte jag. Det har jag inte kompetens för. Jag ger bara besked om var ansvaret skall ligga. Det är dock klart att någon multipark går det inte att bygga på den ytan som är aktuell vid Håsten, säger han.

En kreativ politiker kan då möjligen försöka göra gällande att det ändå bli ett slags multisport på Håsten. För det blir ju fråga om att komplettera simhall, ishall och konstgräsplan med en utflyktslekplats. Men det var knappast den sortens kreativitet som efterfrågades av alla engagerade intressenter när parkplanerna en gång drogs upp.

Skateparken då? Tänk om Varberg kunde få något i stil med anläggningen i Helsingör? Den parken har Bryggeriet varit med och byggt – alltså samma Malmöförening som samarbetar med Varbergs skateboardklubb i designen av den nya, moderna inomhushallen. Den skall invigas i början av december. Variation på liten yta tycks där vara ledordet.

ANNONS

Men hur stor variation vill skejtarna egentligen ha? Enligt kommunchefen vill de erfarna åkarna helst inte samsas med amatörer och nybörjare i den utomhuspark som kanske kan bli verklighet.

– Så har jag fått det beskrivit för mig, säger Carl Bartler.

Pierre Lindberg, kontaktperson på Varbergs skateboardklubb, ställer sig dock frågande till den beskrivningen.

– Det måste vara ett missförstånd. Vår ståndpunkt är att vi vill ha en park för alla, en arena för alla nivåer.

Däremot vill klubben inte blanda kickbikeåkare i skateboardparken.

– Det är av säkerhetsskäl. Kickbike är populärt bland mindre barn. De förstår inte alltid att se sig för och då kan det bli farligt. Särskilt som det finns vissa föräldrar som ser skateparker som barnvakter och släpper sina sexåringar vind för våg där, säger Pierre Lindberg.

Han konstaterar dock samtidigt att kommunen inte haft dialog eller ett enda möte med föreningen.

Att berörda föreningar inte varit inbjudna till diskussioner när kommunen backar från tidigare löften är högst anmärkningsvärt. Det lär Kultur- och fritidsnämnden/förvaltningen behöva ta itu med, liksom de sannolikt lär bli uppvaktade av missnöjda företrädare för förfördelade sporter.

ANNONS

Kommunen får också räkna med en svekdebatt. Den finns det goda skäl för. Att en stad som gett sig själv epitetet Västkustens kreativa mittpunkt, och som gärna profilerar på ryktet som brädåkarstad, misslyckats så kapitalt med kreativiteten i multiparkfrågan är på många sätt beklämmande.

ANNONS