Mot bättre klimat i Varberg?

Kan det bli bättre företagsklimat i Varberg med mer utbildning av politiker och tjänstemän?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet kommer inte förrän till hösten. Men redan i går släppte man en del av de resultat som framkommit i en enkätundersökning. Och där ser det ganska illa ut för både Sverige och Varberg, medan andra halländska kommuner gör framsteg.

Enligt Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, sätter företagen i år generellt sett bättre betyg än förra året. Några kommuner får väldigt höga sammanfattande omdömen, småländska Markaryd med 4,7 av 6, det högsta någonsin.

Andra får nöja sig med betydligt sämre. Varberg, med 3,3, snäppet sämre än ett fortsatt svagt nationellt betyg, får ju betecknas som underkänt. Det är näst sämst i Halland och lär knappast medföra något lyft placeringsmässigt (förra året 127) i hela riket. Snarare kan det bli en ännu svagare placering. Detta även om betyget i sig innebär en marginell förbättring jämfört med 2016.

ANNONS

Det som är särskilt tydligt i fallet Varberg är att det råder så förhållandevis stor skillnad i synen på klimatet mellan företagare och politiker. Varbergs politiker har uppenbarligen uppfattningen att de gör ganska mycket för att få till stånd ett gott näringslivsklimat. Men företagarna uppskattar det helt tydigt inte. Kan detta möjligen ändras när såväl politiker som tjänstemän nu ska sättas på skolbänken?

Det går självklart att hålla med Jana Nilsson (S) när han i en kommentar till undersökningen konstaterar att det finns många olika mätningar. Svenskt Näringslivs är bara en och i andra, som till exempel om hur det är att bo i Varberg toppar man ju i sin storleksklass. Varberg har ju också i en mätning blivit utsedd till årets tillväxtkommun (2010).

Nilsson menar även att man har en tydlig inriktning mot att förbättra relationen med företagen och dessas kontakter med kommunen. Ann-Charlotte Stenkil (M) vittnar också om det. Men helt tydligt når de inte ända fram. För ett av de områden företagarna anser borde prioriteras från kommunens sida är ”snabbare handläggningstider”. Och det borde ju inte vara så svårt att ordna.Kommunen gör kanske helt enkelt fel saker?

ANNONS

Ett område där åtminstone kommunpolitikerna kan svära sig fria är mediernas attityder till företagande. Där ligger Varberg 0,5 enheter efter läget i hela landet och en försämring har skett jämfört med 2016.

Om vi ser till vår egen (HN:s) roll, framträder det märkliga fenomenet att mediernas attityd till företagande får högre betyg i Falkenberg. Kan det vara så att företagarna i Varberg, till skillnad från de i Falkenberg, inte läser sin lokaltidning? Eller är det just det de gör...

En sak går det ganska bestämt att slå fast. Det är i grunden i det dagliga arbetet, de många kontakterna, handläggningen av ärendena, som företagarnas attityder till kommunen avgörs. Går det fel där hjälper inga näringslivsdagar i världen.

ANNONS