Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dag Gustavsson: Mona Sahlin sa ”häftigt” – inte sexigt

En läsare gjorde mig uppmärksam på att jag tidigare i veckan for med osanning om vad Mona Sahlin sagt och inte sagt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledarstick med rättelse. Jag påstod att Mona Sahlin skulle ha sagt att det är sexigt att betala skatt. Vad hon däremot har sagt är att ”Det är häftigt at betala skatt”.

Jag ber om ursäkt för misstaget och vill betona att det inte var av illvilja. Jag kan också ärligt säga att jag, när jag skrev inlägget, gjorde en snabb koll för att se om Sahlin verkligen hade sagt sexigt och fick uppfattningen att mitt minne var rätt. Efter läsarens återkoppling har jag dock gjort en bättre faktakontroll och får krypa till korset med att jag borde gjort detta mer grundliga jobb från början.

När jag ändå är inne på ämnet felcitering finns det fler exempel på kända politiker som får klä skott för saker de inte sagt. Det är i det närmaste en sanning att dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann skulle ha uttalat att ”Internet är bara en fluga”. Sanningen är att detta var en rubrik till en artikel där hon i och för sig gav uttryck för att hon var tveksam till hur stort internet skulle bli, men Uusmann sa aldrig något om fluga: ”Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet”.

Vill man vara extra noga med citaten är det till och med så att Winston Churchills inte sa: ”Jag har inget annat att erbjuda er än blod, svett och tårar”. Detta är en version som är lite lättare att komma ihåg och faktiskt låter lite bättre än det egentliga citatet: ”Jag har inget annat att erbjuda än blod, möda, tårar och svett”.

Slutligen vill jag tillägga att jag inte kan svära ed på att jag aldrig någonsin i framtiden kan komma att utgå från felaktiga citat och information. Inte medvetet utan snarare på grund av den mänskliga faktorn; jag är en skribent av kött och blod. Så glöm inte att läsa mig med kritiska ögon – det är en av friheterna vi har i vår demokrati.