Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M), Kungsbacka. Bild: Robin Aron
Kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M), Kungsbacka. Bild: Robin Aron

Maria Haldesten: Moderat torsk hanteras pinsamt svagt av partiet

Varför duckar Ulf Kristersson istället för att tala om varför sexköp bör ge fängelse? Lag och ordning ska ju vara partiet paradgren.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 24/5. Knappt hade butikshyllorna rensats från Paolos produkter, förrän den halländske toppmoderaten torskade. I helgen – efter en vecka där sexköp har varit sällsynt omtalat – tyckte kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka att det var en rimlig idé att gå på bordell.

Det är så gränslöst omdömeslöst att det är svårt att ta in. Tänkte Hans Forsberg att en adress i den fina Göteborgsförorten är den sista polisen letar på? Eller tog en viss kroppsdel helt över tänkande?

Strafföreläggande för köp av sexuell tjänst är redan ett faktum. Detsamma gäller avgången från samtliga politiska förtroendeuppdrag. Det senare var förstås en självklarhet, vilket Hallandsmoderaternas förbundsordförande Mikaela Waltersson underströk i intervjuer under söndagseftermiddagen.

Samtidigt gör illa valda formuleringar - och bristen på skandalinsikt - att även krishanteringen inom Moderaterna kan ifrågasättas.

För det första: efter en skandal på den här nivån, i det här läget, borde ledningen för ett parti som säger sig prioritera lag och ordning ha tagit över direkt. Varför duckar Ulf Kristersson?

För det andra, hur smart är det att överlåta åt en nära kollega/vän att sköta det politiska städjobbet?

Visst tar Mikaela Waltersson avstånd och pekar på brott mot partiets värdegrund. Samtidigt står nu Moderaterna där med formuleringar som: "Hans har gjort en olycklig grej under helgen".

Olycklig grej - det är om man råkar köra lite för fort. Men det är knappast så man skall beskriva ett brott av det här slaget.

Än värre skorrar det när Waltersson börjar svamla om "en personlig tragedi för en partikollega och vän".

Låt oss därför, en gång för alla, göra en sak glasklar.

Det är tragiskt, avskyvärt och äckligt att kändisar och toppolitiker använder kvinnor som förbrukningsvaror att handla med. Men den personliga tragedin – den finns med all säkerhet hos kvinnan vars kropp de har utnyttjat.

De män som nyligen fälldes för sexköp på en massagesalong i Varberg kunde, med någon sorts fog, skylla på sin onda rygg. Men en bordell i Örgryte – eller på Östermalm för den delen – är något helt annat. Vi talar inte om etablissemang man råkar slinka in på i fyllan och villan för att det är lite rökigt i portuppgången. Man går dit med ett enda syfte - att begå brott.

"Den senaste veckans händelser har satt ljus på frågan om prostitution och inte minst huruvida straffen verkligen motsvarar brottets allvar. Moderaterna har under flera års tid drivit på för att skärpa lagstiftningen mot sexköp."

Så skrev Moderaternas rättspolitiske talesperson i Göteborgs-Posten den 22 maj.

Dagen efter gick hans partikamrat på bordell i Göteborg. Det är förstås extremt genant för Johan Forsell. Samtidigt ger det Moderaterna en unik möjlighet att statuera exempel. Visa att ni menar allvar genom att offentligt önska Hans Forsberg en tid bakom galler.

(Ledaren kan komma att uppdateras när ytterligare uppgifter framkommer)