Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.



 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Maria Haldesten: Misslyckad personalvård hotar din operation

Lön och arbetsmiljö. Hallands regionpolitiker måste låta höja bådadera. Och våga lyfta sjukhusfrågan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 7/9. Vård i tid. Har du hört vallöftet förut? Sannolikt. Det brukar upprepas vart fjärde år. Det säger en del. Alltför mycket till och med. Om ambitioner som inte förverkligas. Och om vårdpersonal som inte får den uppskattning de borde få.

Nu lovar samtliga partier bot och bättring - igen. Och överallt. För bristen på sjuksköterskor känner inga regiongränser. Effekten på sjukhusgolvet kan bli brutal. Sjuka hallänningar tvingas - i värsta fall - vänta för länge. Du kan dö i vårdkön.

Men du kan också stressa ihjäl dig. "Stress är den faktor som ökar mest när det gäller den arbetsrelaterade dödligheten" konstaterar en rapport från Arbetsmiljöverket. Den rapporten kom 2019. Alltså före pandemin.

"Om vi blir sjuka kan vi inte hjälpa dig att bli frisk"

Det påpekar en rad av vårdens fackförbund i det gemensamma uppropet Vårda vården som startade redan i våras.

Alla kan förstås räkna ut vad Corona har betytt för dem som arbetat med att rädda liv. Och under pandemins början sjöngs det hjältesånger från balkonger, till alla läkare och sjuksköterskor som slet.

Det värmde deras hjärtan. Men lindrade inte stressen och fyllde inte plånböckerna.

Vårdfacken har efterlyst en nationell kriskommission för vårdens arbetsmiljö. Men när vårdpersonal i Halland nu slår larm om den försämrade operationskapaciteten påminns vi om att krisen kräver kommission eller andra krafttag främst på den nivå där vården bedrivs - alltså regionen.

Rimligare lön för mödan har länge varit ett krav från vårdfacken - och en bidragande orsak till att arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingens kallt kan konstatera att platsbanken visar allt fler sjuksköterskor lämnar sina jobb. En del går i stället till privata bemanningsföretag, som betalar bättre.

Det må ligga ett kall bakom många läkares och sjuksköterskors yrkesval - men det finns gränser för hur mycket man är beredd att offra.

Schemaläggning och möjligheterna att styra allt från semester till vardag är faktorer som påverkar hur trivsam en arbetsplats upplevs. Men även de fysiska lokalerna spelar roll - och där har Halland bekymmer.

Sjukhusfrågan blev ingen valfråga. Partierna tycks ha slutit en tyst överenskommelse om att inte debattera eventuella nedläggningar av exempelvis Akuten i Varberg. Men det betyder inte att frågan är död. Tvärtom. Utredningen som föreslår att Halland satsar på ett enda akutsjukhus existerar - även om få politiker vill prata om den.

Sjukhusfrågan kommer att påverka allt från operationskapacitet till framtida skattenivåer. Därför är det oerhört viktigt att ledningar och regionpolitiker förstår att inkludera personalen i det kommande planeringsarbetet. Möjligheten att kunna påverka är nämligen en viktig faktor i hur man uppfattar sin arbetsmiljö.