Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunpolis Anneli Svensson och tf gruppchef Anders Persson besökte SPF Seniorerna i Vessigebro för att informera. Bild: Håkan Johansson
Kommunpolis Anneli Svensson och tf gruppchef Anders Persson besökte SPF Seniorerna i Vessigebro för att informera. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Mindre öppenhet löser inte brott mot äldre

Att lura äldre människor på deras livs besparingar och tillika deras trygghet måste vara ett av de fulaste brotten. Uppfinningsrikedomen är stor hos dessa brottslingar och fräckheten är enorm. Brottslingarna ringer ofta upp sina aningslösa offer och på ett mycket trovärdigt sätt får dem att knappa in sina koder. Resultatet blir tomma bankkonton och en söndertrasad trygghet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det är därför ett utmärkt initiativ av lokalpolisområde Falkenberg och Hylte att ge sig ut på informationsträffar för att förebygga brott. SPF Seniorerna i Vessigebro fick besök i veckan och kunde lära sig om hur brotten går till och hur man kan skydda sig. Det är lätt att känna skam för att man låter sig luras, men man är inte ensam om att bli lurad av de förslagna brottslingarna. Det är bara kunskap som kan stoppa dem.

Kanske är vår unika öppenhet i Sverige en av grundförutsättningarna för att dessa brott ska kunna begås. Våra personnummer är lätta att hitta, bilregistret är offentligt och på sajterna hitta.se och eniro.se kan du hitta mycket intressant information som går att missbruka för den som har såna intentioner. Är det nackdelen som vi måste köpa för att leva i ett öppet samhälle?

Frågan blir än mer relevant i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina och de hot som Ryssland strör omkring sig även mot andra grannländer. Att den svenska öppenheten kan missbrukas blir extra tydligt i krigstider.

Den svenska offentlighetsprincipen har hittills gynnat Sverige. Vi har låg korruption. Media kan lätt gräva fram tveksamma beslut inom den offentliga sektorn. Öppenhet är också en förutsättning för hög tillit till samhället, något som Sverige är känt för.

Troligen missbrukas uppgifterna i offentliga register så att brottslingar kan lura människor på allt de äger och har. Troligen används svenska register av främmande makt för att skaffa sig kunskap om oss och om våra system.

I en krigssituation som nu är det lätt att ropa på förändringar. Vem som helst behöver inte få veta vad som helst bara genom några knapptryckningar på datorn.

Men om vi låter oss skrämmas av brottslingar och krigsherrar att minska vår öppenhet, är inte risken då stor att den minskade öppenheten blir början på ett sluttande plan? Hur ett slutet samhälle ser ut och fungerar ser vi alltför tydliga bevis för. Det är två ytterligheter vi bevittnar. Att ta bort personnummer och registreringsnummer från offentlig sökning kan absolut vara en god idé, men det gäller att förstå vad det skulle kunna leda till om det vill sig illa.

Brott mot äldre eller krig mot mänskligheten måste kunna bekämpas på andra sätt än genom att minska på öppenheten. Information, utbildning och saklig diskussion är ingen quick fix, men en klok strategi i ett öppet samhälle. Därför är polisens besök hos pensionärsföreningen så glädjande.

Läs mer: Polisen i Falkenberg kraftsamlar mot åldringsbedrägerier

Läs mer: Polisen i Falkenberg gjorde premiärbesök på SPF Vessigebro

Läs mer: Annikas mamma i Varberg utsattes för bedrägeri