Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Mina kaffestunder med SD-väljare

Valresultatet förskräckte mig som så många andra – trots förvarningar om att Sverigedemokraterna skulle växa var det svårt att ta in att var femte väljare la sin röst på partiet. I vissa valdistrikt var det mer än så, var fjärde eller till och med var tredje väljare.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Hur kunde vanliga hederliga människor bortse från att vissa i SD:s partiledning uttalat sig rasistiskt, eller bortse från att SD:s partiledare hade svårt att välja mellan Putin och Biden, och så vidare?

Min efterlysning gav god effekt. Av förståeliga skäl har jag bara kunnat träffa några av dem som hört av sig, men samtal över kaffe har det blivit. Jag har också fått ett antal mejl, där människor kanske inte varit lika vänliga som om vi setts över en kopp kaffe, men i princip har jag fått respekt för min genuina nyfikenhet. Några har jag nobbat att träffa, då de har eller har haft ett förflutet som aktiva i SD, jag ville ju bara träffa vanliga väljare.

En notering är att det är uteslutande män som hört av sig. Det är inte så märkligt, eftersom SD har en övervägande andel män bland sina väljare. Män i allmänhet tenderar också att ta sig mer tid att diskutera politik, både på nätet och i verkliga livet. Kvinnor i allmänhet prioriterar sin tid till annat. Varför det är så är antagligen stoff till en helt annan ledartext.

De SD-väljare jag haft kontakt med har lyft fram samma frågor som skäl till varför de röstat på SD. Det är invandringen (som är för hög och där integrationen inte har fungerat), det är gängkriminaliteten (som beror på invandringen enligt dessa SD-väljare) och det är i viss utsträckning att man upplever att landsbygden är bortglömd.

Jag konstaterar att jag har varit naiv – jag har inte velat tro att så många är så negativa till invandring. De jag haft kontakt med står för det men värjer sig tydligt mot att bli kallad rasist. Rasist eller inte är förstås en definitionsfråga som kan ge upphov till hårklyverier, men de tycker i alla fall att Sverige har tagit emot alldeles för många invandrare.

Jag har också fått fördomar motbevisade – jag har trott att de flesta SD-sympatisörer inte är så kunniga eller belästa, men de flesta som hörts av har varit både pålästa och har reflekterat över varför de tycker som de gör. När jag frågat om klimatförändringarna är de inte, som förväntat, så kallade klimatförnekare och ifrågasätter inte att klimatförändringar pågår. Det de värjer sig emot är att Sverige ska vara Bror Duktig och ”ta hela smällen”, det borde de stora länderna som Kina och Indien göra. Alltså den argumentation som Jimmie Åkesson för, uppenbarligen med framgång.

På frågan om hur man kan bortse från alla klavertramp och överträdelser som gjorts från höga SD-are blir svaret att politiken är det viktiga. Sverige måste få bukt med invandringen och dess problem är det samstämmiga svaret. Och där väljer man hellre originalet än kopian när jag undrar varför man inte väljer Moderaterna som ju tycker nästan likadant om invandring nu för tiden.

Det finns en stor ilska mot Centerpartiet och Miljöpartiet och det är uppenbarligen inte bara valretorik. Man gillar inte det man uppfattar som skrämselpropaganda mot SD som C och MP ägnar sig åt, och där undertecknad förstås räknas in.

Jag vet verkligen inte vad man ska göra för att SD ska sluta växa, men en av dem jag träffat tror att partiet peakat nu. Trots att han själv röstat SD tycker han att det är bra att partiet prövas när de måste ta ansvar och tror då att det innebär en minskning. Så har det varit hittills i bland annat våra nordiska grannländer.

Slutsatserna jag drar för egen del är att jag kommer att fortsätta bekämpa rasism och fascism, då jag tycker att vissa av SD:s företrädare alldeles för ofta är alldeles för nära, eller till och med trampar över, gränserna för ett demokratiskt samhälle på liberal grund. Det bör göras på ett sådant sätt att man inte trampar på partiets väljare, vilket blir svårt.

Integrationen måste lösas, det skulle varit gjort för länge sen. Många svenska regeringar har ansvaret för den bristande integrationen. Men viktigt att komma ihåg är att det inte är invandrarnas fel, huvudansvaret för att integrationen inte fungerar ligger på svenska beslutsfattare och myndigheter och deras brist på agerande.

Vi som tror på ett öppet och liberalt samhälle måste gå en balans på slak lina. Vi måste kunna kritisera politiken som SD för, men vi måste också försöka förstå deras väljare och närma oss lösningar på de frågor som de ser som viktiga. Att ha respekt för väljarna måste inte betyda att man håller med dem. Vi måste hitta lösningar på de samhällsproblem som vi egentligen är överens om även om vi adresserar dem helt olika.

Alla vill att gängkriminaliteten ska minska, men det kan inte ske till priset av en bristande rättssäkerhet och utvisning av hela familjer. Vi behöver invandringen och invandrarna men då måste vi ställa krav samtidigt som vi erbjuder trygghet – hur skulle vår arbetsmarknad se ut utan människor med utländsk bakgrund? Då kunde vi prata om brist på arbetskraft!

Se problemen, och lös dem på ett mänskligt, rättssäkert och konstruktivt sätt, så kanske du kan se din granne i ögonen igen.

Läs mer: Varför röstade du på Sverigedemokraterna?