Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Rönn: Mer pengar till Varbergs fästning och kompensation till 57:orna

Första året som riksdagsledamot har passerat och jag har lärt mig mycket. En sak är att förändringar tar tid. Att vara en del av majoritetssamarbetet har fördelar. Jag kan påverka för konkreta förändringar.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Därför är jag mycket glad över att två frågor som jag har jobbat aktivt med har gett resultat.

Det gäller mer pengar till kulturfastigheter och kompensation till de som är födda 1957. När jag som ny ledamot blev uppmärksammad på dessa problem tog jag tag i dem för att kunna skapa förändring. Självklart är detta ett lagspel, men jag är stolt över den skillnad jag har gjort.

Regeringen har nu lagt ett förslag i budgeten att stärka Statens fastighetsverk med 100 Mkr till bidragsfastigheter för att kunna bevara våra viktiga kulturfastigheter. Där ingår Varbergs fästning som har stora renoveringsbehov. Detta uppmärksammades av Rebecka Kvint på HN och det gjorde att jag insåg problemet och kunde agera. Arbetet fortsätter. Det behövs fler åtgärder för våra kulturfastigheter. Detta driver jag på från mitt håll. Här behöver vi samarbeta på alla plan. Staten, regionen, kommunen och näringslivet. Alla kan bidra för att säkra att Varbergs fästning underhålls, bevaras för framtiden och fortsätter vara ett attraktivt besöksmål för varbergare och besökare. Varbergs fästning har en unik historia att berätta.

När det gäller kompensation till de som är födda 1957 så har regeringen föreslagit att vi ska avsätta 3 miljarder kronor för 2024 för att kunna betala tillbaka det denna åldersgrupp har betalt i högre skatt. Ett fel gjordes när pensionsåldern ändrades 2022 och den dåvarande regeringen säkerställde inte att övergången inte drabbade den årskull som berördes av denna förändring. Det har inneburit att enskilda individer har betalt flera tusen mer i skatt under 2023. När jag uppmärksammades på detta tog jag initiativ till att detta skulle rättas till. Vi har varit många som har jobbat för detta. Nu kommer detta rättas till.

Här vill jag uppmärksamma alla de enskilda individer som har uppmärksammat oss politiker på att detta var fel. Deras outtröttliga arbete och stöd har varit avgörande.

Så vad har jag lärt mig det första året? Jo, att envishet, kunskapsinhämtande, faktasökande och uthållighet lönar sig. Min fasta övertygelse när jag valde att lämna näringslivet för att ta steget in i politiken var att göra skillnad. Jag engagerar mig politiskt för att göra vårt fantastiska land bättre. Det finns mycket att göra och det kommer ta tid. Men det innebär inte att man inte ska vara glad åt de framsteg och segrar som görs.

Jag har under detta år rest runt i landet, träffat företag, offentliga verksamheter och föreningar. För att hämta in kunskap om vad som behöver förbättras och lyssna på de problem som finns. Därför vill jag fortsätta besöka företag, verksamheter, civilsamhälle och offentlig sektor i Halland. Berätta för mig vad som behöver bli bättre, så ska jag göra allt jag kan för att bidra till en positiv utveckling i Varberg, Halland och Sverige.