Matlandet en stor framgång

Kommentar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

De politiska motståndarna har hånat landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) för hans satsning på Matlandet Sverige. Han bara åker runt landet och äter god mat, har det hetat i ”buskargumentationen”.

Men när satsningen nu pågått några år har det visat resultat. På Centerns valmöte på Wapnö i onsdags kväll kunde han berätta att det nu finns fler gårdsbutiker än ICA-butiker runt om i landet. Det finns 1 400 gårdsbutiker, de flesta små men ändå viktiga för dem som driver butikerna med (främst) produkter från egen odling och uppfödning.

En orsak till utvecklingen är de regelförenklingar som landsbygdsministern målmedvetet drivit igenom. I regeringens interna rankning är han bäst i klassen av statsråden. Hade finansminister Anders Borg (M) varit lika engagerad för förenklade regler hade företagarna märkt ännu mer av arbetet.

ANNONS

Men inte minst i Matlandet-arbetet har förenklingarna givit resultat. Att det startats 48 nya slakterier, de flesta småskaliga, under de år som Eskil Erlandsson arbetat med detta är ett annat bevis på framgången. Starkt bidragande till det är att den relativt höga avgift för besiktning av de nya lokaler som krävs för ett nytt slakteri avskaffats. För ett litet, nystartat slakteri kan en avgift på några tiotusentals kronor vara skillnaden mellan att gå ihop sig eller göra förlust.

Just avgifterna på olika kontrollåtgärder är något som även kommunerna borde se över. Några har fått bakläxa för alltför höga livsmedelskontrollavgifter, eftersom kommunerna inte får ta ut mer än självkostnadspris. Fler kommuner borde se över principerna för avgifter som läggs på småföretagen, för att hitta en balanspunkt där företagen stimuleras istället för hämmas. Det gäller självfallet även länsstyrelserna och andra statliga myndigheter utanför landsbygdsministerns kontroll.

Yngve Sunesson

ANNONS