Maria Haldesten: Den bäst lämpade kan vara en högfungerande nörd!

En gång sågs kvinnligt kön automatiskt som ett hinder, nu är det dags att riva nästa fördomsmur. Tack vare en modig Varbergspolis kan kåren och försvarsmakten stärkas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Hennes superskarpa hjärna, hennes osvikliga känsla för detaljer och hennes vägran att någonsin ge upp gör Saga Norén till en briljant detektiv. Visserligen löser hon bara mordgåtor i en fiktiv värld. Men att rollfiguren (från TV-serien Bron) skulle ha en plats i kåren är Varbergspolisen Carl Svane förmodligen den första att skriva under på.

Han berättar att han har mött flera skickliga kollegor med drag som tveklöst skulle falla inom det så kallade NPF-spektrat - om någon hade satt diagnos på dem.

– Mörkertalet är stort, konstaterar han lugnt och sakligt.

Tidigare artiklar i polistidningen, bland annat en anonym intervju med en polis med ADHD, ger stöd för hans analys.

ANNONS

Carl Svane är dock den förste att verkligen att sätta ljus på mörkret. Hans kamp mot diskriminering är redan på väg att förändra rekryteringsprocessen för Försvarsmakten och Polisen. Till det bättre. Ett skapare försvar och en bättre polismyndighet kräver att man förstår att inte från start automatiskt sålla bort potentiellt briljanta yrkesmän och kvinnor.

– Att vara den förste att springa mot faran med vapen i hand, att alltid ta de där extra steget…

Carl Svane är övertygad om att egenskaper som anses typiska för en person med ADHD eller autism kan göra vissa extra lämpade för jobbet.

I Sverige, till skillnad från i exempelvis Norge, Finland och Storbritannien, har personer med NPF stoppats från att ens söka till polis eller försvaret.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) förklarade mässande skälen i en riksdagsdebatt förra året:

”Neuropsykiatriska diagnoser är enligt Polismyndigheten diskvalificerande för att kunna bli polis eftersom polisarbetet innebär många speciella och oförutsägbara situationer, i många olika miljöer…”

Att vara exempelvis insatspolis, hundförare eller officer i försvaret ställer förstås specifika krav på dig som person. Men att se vissa diagnoser som automatiskt exkluderande tyder på okunskap.

– Man har ju en hjärna som ger hundra procent hela tiden. Man tänker väldigt snabbt. Och polisen handlar väldigt mycket om att reagera snabbt, men ändå hålla oss inom regelverket, vilket är jättebra för någon som har adhd.

ANNONS

Så berättar ”Anders” i polistidningen 2018 om egenskaper som kan vara till fördel i jobbet.

Carl Svane berättar om att hans kunskaper om ADHD, som finns i hans släkt, har gett honom bättre verktyg i mötet med människor som varit nära att begå självmord.

–Vi borde på alla sätt öppna upp för mer kunskaper om diagnoser, säger han.

Det är uppenbart att fördomar är en förklaring till varför försvarsmakten och polisen öppnar dörrar först när DO tvingar fram förändring. Men hållningen har inte bara varit orättvis – vilket DO konstaterat efter Carl Svanes anmälan. Den har varit kontraproduktiv.

Sommarens cyberattacker visar tydligt på hur sårbart vårt moderna uppkopplade samhälle är. Så varför direkt sålla bort killen som kan skapa värsta skyddsskölden av ettor och nollor - till fördel för grabbar som kanske är bättra på att marschera och tälta i skogen? Det kan vara "nörden" med högfungerande autism som räddar landet, eller löser de svåraste brotten!

Nu skall vi förstås inte låtsas som att varje individ med NPF-diagnoser har ”superkrafter”. Det är ett hån mot alla de unga som kan ha oerhört stora svårigheter att tampas med. För vissa är diagnoserna ett verkligt funktionshinder - som kan ställa till livet på många olika sätt - eller i värsta fall förkorta det. På våra anstalter sitter ett betydande antal individer med diagnoser som bidragit till att de blivit allt annat än högfungerande medborgare.

ANNONS

Varje diagnos rymmer dock ett oändligt antal variationer. Och att noga pröva varje människa som tror sig vara lämpad för en karriär inom polisen eller försvarsmakten bör vara en självklarhet. Nu tycks vi äntligen vara på väg dit. Efter DO:s utslag mot Försvarsmakten öppnar polismyndigheten dörrarna för prövning redan från mitten av augusti - även om detaljerna ännu inte är helt klara.

Så verklighetens Saga Norén har kanske en chans i framtiden? Att ta exempel från en prisbelönt serie kan kanske verka långsökt - men det är effektivt. Det är inte sällan som litteratur. film och konst bidrar till att öppna både ögon och dörrar - inte bara i Sverige. Redan när polis-serien kom skrev exempelvis brittiska BBC om hur hjältinnan i Bron blivit en förebild för unga kvinnor med autism.

Steg för steg kan samhällets syn förändras och förbättras. Och att enskilda kan göra skillnad på vägen visar Carl Svane. Så hur har responsen varit från chefer och politiker?

– Flera kollegor har hört av sig och tackat för att någon tagit fighten. Men från chefshåll - och politiker - har det varit väldigt tyst. Men kanske blir det lättare nu, kanske har spärren släppt, säger Carl Svane hoppfullt.

Det måste vi hoppas på. Inte bara för rättvisans skull utan för landets. Både polis och försvarsmakt är i stort behov av förstärkning.

ANNONS

Bild: Edith Camilla Svensson

LÄS MER:Adhd-spärr för polisutbildningen tas bort

LÄS MER:Varbergspolis om slopad adhd-spärr: ”Hopp och framtidstro”

LÄS MER:Varbergspolis anmäler Polismyndigheten för diskriminering

ANNONS