Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM  20080124
Barnmisshandel, en flicka blir dragen i håret av en man. Model released.
Foto Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190  Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT
STOCKHOLM 20080124 Barnmisshandel, en flicka blir dragen i håret av en man. Model released. Foto Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10190 Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Maria Haldesten: Mamman dödade, men fler har Lilla Hjärtats liv på sitt samvete

Risken för våld - och i värsta fall barnamord - ökar nu. Stärk skyddet, ge Halland ett Barnahus!

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 20/5. Det bör finnas en särskild plats i helvetet för föräldrar som slår ihjäl sina barn. Mordet på lilla Hjärtat påminner åter om detta.

Även om de flesta anade, träffar förundersökningen som slag i magen.

Om drogerna 3-åringen hade fått minskade dödsångesten lär ingen någonsin få veta. Men en sak står alldeles klar – myndigheterna lämnade och övergav ett skyddslöst barn i ett skräckhus.

Varför mamman och pappan ville ha tillbaka en flicka de inte förmådde älska är närmast obegripligt. Var de möjligen så att någon av dem, i påtänt tillstånd, njöt av att tortera barn?

Svaret lär de förmodligen bli oss skyldiga. Pappan avled i häktet. Mamman påstår sig inte minnas något.

– Det får inte vara så att barn dör på grund av brister i svensk lagstiftning som vi kan åtgärda snabbt, säger Anders W Jonsson (C), och kräver handling.

Det råder inte brist på medhåll. Men det har alltför länge rått brist på handlingskraft.

Men kanske får vi nu en lex Lilla Hjärtat, som stärker barnens rätt på bekostnad föräldrarnas - som gör att barn som far illa äntligen får det skydd vi tyvärr alltför ofta lurar oss att tro att de redan har.

Livet är förvisso så grymt att ingen lagstiftning någonsin kan bli så stark att det värsta aldrig händer igen. Men det går att göra oändligt mycket mer för att hjälpa och skydda utsatta barn. På riksnivå såväl som här i Halland.

– Det ligger i tiden att lyfta barnperspektiv och barns rätt. Att barnkonventionen blivit lag har gjort skillnad. Frågan om barns rätt har fått mer utrymme. Dessutom har regeringen nyligen tillsatt en utredning, säger Anna-Lena Sellergren, chef för socialförvaltningen i Varberg.

Jämställdhetsmyndigheten ska gå igenom domar i vårdnadsmål för att se hur våld och övergrepp från en vårdnadshavare har beaktas. Man skall också undersöka hur väl man har vägt in barns vilja och åsikter. Det skall även göras lättare för socialtjänsten att gripa in även mot föräldrars vilja - för att hjälpa barn.

Dessutom har ännu en utredning tillsatts för att se hur familjehemsplacerade barns rätt kan stärkas.

Nog för att lagändring bör föregås av utredning. Men frågan har ju utretts förr. Ska fler barn falla mellan hålen i skyddsnätet innan det är dags att sätta stopp?

Beslutsångesten är tyvärr tydlig även på regionnivå. Här kartlägger en samverkansgrupp frågan om ett Barnahus i Halland. Igen. Redan för flera år sedan föreslog en utredning, som kom till efter en L-motion, just det.

Förra regionrådet Stefan Bengtsson (C) slog också länge för ett sådant.

Kanske kan det äntligen komma tills stånd?

– Det är första gången jag jobbar i en kommun som inte har tillgång till Barnahus. Och ser fram emot det arbete som pågår kring frågan. Jag har god erfarenhet av Barnahus. Det blir en tätare kedja och närhet till bedömningar och beslut. Och de olika professionerna kan dra nytta och lära av varandra i sitt arbete kring utsatta barn, säger Anna-Lena Sellergren .

Polisen i Halland har efterlyst en förändring.

– Det finns stora fördelar med ett Barnahus. Det är en framgångsfaktor för att kunna lagföra mer, sade Inger Ohlsson, chef över Halmstadpolisens enhet för sexualbrott och brott i nära relationer, till SVT Halland i november förra året.

Att orosanmälningarna ökar ytterligare nu under pandemin, inte minst till sommaren, är något som såväl polis som sociala myndigheter är rädda för. Kanske kan den insikten bidra till att Halland lämnar långbänken och börjar bygga Barnahus i stället.