Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: Må även Ätrajungfrun få en gyllene bro

Vad är väl en slussenbro i Stockholm mot en gångbro i Falkenberg

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Brobyggande kan betyda så mycket. Både rörelsefrihet och gemenskap, till exempel.

Dessutom kan det tydligen dra storpublik, att döma av händelserna vid Slussen i Stockholm.

Övergivna pelare gör däremot ingen glad. Utom möjligen de måsar som använder dem som toalett, vilket KD:s Daniel Bernhardt påtalade i fullmäktige för fem år sedan.

Då var pelardebatten intensiv. Ändå har väldigt lite hänt. Tills nu.

En promenadbro har tagit form på skissbordet och nu är ett antal näringslivsföreträdare i Falkenberg redo att presentera och lobba för sin idé.

Att den kan väcka gehör hos den styrande majoriteten är inte osannolikt, dels för att näringslivet är berett att stå för två tredjedelar av kostnaden, dels för att exempelvis även Vänsterpartiet tidigare har motionerat om en gång- och cykelbro på samma plats.

En ny bro, som skapar en ännu en väg för till exempel badsugna, är en stålande idé. Åtminstone så länge den där tredjedelen inte kostar kommunen ohemult mycket.

Men av skissen att döma är det inte fråga om extravaganser. Kanske är det i själva verket kreativt i underkant. Den där mittenplatsen. Kunde den inte hysa en liten bar, café eller i alla fall kiosk. Kanske kunde några av tillskyndarna turas om kring en servering.

På Tyska Bron i Göteborg finns ett trivsamt exempel att ta efter. Och varför inte ett slags glasyta vid platsen? Så man kan glo rätt ner på laxarna. Eller i alla fall vattnet. Sådana exempel finns också att ta efter.

– Får vi igenom detta kan området bli det finaste vi har i Falkenberg. Det blir ett besöksmål, inte bara en bro, dessutom blir området kring brofästena uppsnyggade och stranden och centrum knyts ihop, sade Heléne Stålbom, en av deltagarna i projektgruppen i HN.

Hon har rätt i att fler förbindelser är bra - och att projektet blir vad man gör det till.

Och en sak är klar. Bropelarna kan tillfredställa ett behov för många fler än måsarna.