Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Bergenblock, Centerpartiet Bild: Fredrik Wennerlund
Christofer Bergenblock, Centerpartiet Bild: Fredrik Wennerlund

Christofer Bergenblock: Mäns våld mot kvinnor tar ingen paus i advent

Vi går nu in i adventstid, en tid då vi tänder ljus för att tränga undan mörker och kyla. Vid riksdagshuset har talmannen precis tänt den stora granen, i våra stadskärnor har julbelysningen kommit på plats och i våra hem fyller vi fönstren med stjärnor och ljusstakar. Det är en tid för frid och värme.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Men tyvärr räcker inte ens ljusen i advent för att skingra mörkret i alla hem och tyvärr finns det många som fruktar de lediga dagarna över jul istället för att längta till dem. Våldet som gömmer sig bakom kransprydda dörrar och innanför stjärnfyllda fönster tar inte paus bara för att det är advent eller jul. Mäns våld mot kvinnor bara fortsätter.

1999 instiftade FN ”Internationella dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor” och förlade den till den 25 november. Några år senare startade kampanjen Orange Day för att öka uppmärksamheten och få hela världen att manifestera mot det våld som kvinnor utsätts för i alla länder och i alla kulturer. Färgen skulle representera ljus och optimism i kontrast till det mörker som många istället tvingas leva i.

Nu i adventstid kommer sociala medier att fyllas av mysiga bilder på julbak och julstök, men dessa bilder till trots så är det egna hemmet fortfarande den farligaste platsen för en kvinna. Varje år blir tusentals kvinnor trakasserade, hotade och misshandlade av sin partner eller tidigare partner. Allt för ofta slutar det i mord. Det här måste få ett stopp!

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är ett arbete som måste pågå på flera plan samtidigt. Det behövs hårdare straff, kriminalisering av kontrollerande beteende, elektronisk fotboja direkt efter dom och prioritering av att verkställa våldsamma mäns fängelsedomar. Samtidigt behövs det en stabil finansiering till landets kvinnojourer, som ofta är räddaren i nöden för kvinnor som flyr från en våldsam relation.

Fler arbetsgivare, organisationer och myndigheter behöver ta ansvar för att uppmärksamma när man misstänker att det förekommer våld i en nära relation. I det arbetet har Varbergs kommun gått före och visat vägen genom att utbilda chefer och medarbetare kring mäns våld mot kvinnor. Även släktingar, jobbarkompisar och grannar måste visa civilkurage och våga knacka på eller ställa frågor när man misstänker att något är fel.

Den viktigaste delen handlar dock inte om straff, gömställen och civilkurage utan om att uppfostra pojkar till att respektera sina medmänniskor och hantera sina känslor. Vi pappor har ett särskilt ansvar att vara närvarande både känslomässigt och fysiskt för att lotsa våra söner rätt i livet. Men även skolor och föreningar har ett ansvar att aldrig acceptera kvinnoförnedrande språkbruk eller kränkande beteenden. Det börjar nämligen aldrig med våld, det börjar alltid med ord.

Under en årstid som är kall och mörk är advent en härlig spridare av ljus och värme. På samma sätt väcker Orange Day hopp om en framtid fri från mäns våld mot kvinnor. En framtid där alla kan få fira en fridfull advent innanför kransprydda dörrar och stjärnfyllda fönster.