Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Bofride, Centerpressens Nyhetsbyrå: Människor vill vara fria

Det går självklart att värna och stå upp för vår liberala demokrati, utan att för den delen vara politiskt liberal.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Krönikan 19/11. Liberalismen föddes i människors önskan att komma undan överhetens bojor. Många överheter har kuvat och styrt sitt folk för att själva kunna sitta säkert kvar vid makten: kyrkan, kungamakten, brukspatroner och storbönder.

Människor vill vara fria. De vill råda över sin egen tillvaro och fullfölja strävan efter ett bättre liv genom hårt arbete.Det är samma värden som än i dag präglar den som kallar sig liberal.Men, det finns de som inte gillar de liberala värderingarna: yttrandefrihet, pressfrihet, etableringsrätt och alla människors lika rätt och värde. Av dessa kallas i dag ofta liberala värderingar istället för ”nyliberala”. Detta för att nyliberal associerar till något helt annat, där samhällets resurser ska vara minimala, medborgarna ska klara sig bäst de kan. Den här kampen att smutsa ner och sprida förakt kring ”liberaler” och ”globalister”, kommer både från höger och vänster. Från högerkanten av dem som öppet förespråkar ett samhälle med en stark överhet som ska hålla folket i styr genom hårda regler för vad nationens folk får, och inte får göra, och inte minst, vilka som hör dit.

Från vänster vill man att staten också ska vara stark, dock inte på det auktoritära sättet. Men man vill ha kollektiva lösningar och en grundsyn att alla ska passa in i samma mall. Inget och ingen ska sticka ut, har någon det bättre än någon annan, är det en orättvisa som måste åtgärdas. Skattetrycket ska vara högt och rikedom är en styggelse.

En liberal som fungerar som det yttersta hatobjektet för anhängare på den yttersta högerkanten, är företagaren George Soros.Konspirationsteorierna om honom avlöser varandra. Så här beskrev SvD: ”(…) Som måltavla för konspirationsteoretiker är George Soros klippt och skuren: Han är jude, ateist, omåttligt förmögen, finansman och liberal”. Starka krafter i vår värld jobbar hårt för att på olika sätt inskränka vår demokratiska frihet. Vi ser det i många länder. Inte minst i USA där presidenten sedan länge för ett krig mot de fria medierna och flyttar fram sina positioner hela tiden.Här i Sverige finns en partiledare som också ser medier som en fiende, inte minst public service. SVT bojkottades ett tag av SD:s Jimmie Åkesson, som också i SR förklarat, att han skulle lägga ner ett program som producerar politisk satir. Om han bara kunde. Det går självklart att värna och stå upp för vår liberala demokrati, utan att för den delen vara politiskt liberal. Den behöver skyddas av alla som tror på den.Det har blivit på modet att i debatten slåss om vilket som är värst: högerextremism eller vänsterextremism. Historiskt sett finns det anledning att minnas båda sidors brott mot mänskligheten.Ser man på vilka krafter som i dag präglar politiken så får var och en själv dra sina slutsatser.