Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Maria Haldesten: Lyckad skyddsjakt på varg en lättnad

En problemvarg, som härjat i Halland, har dödats. Det är ingen garanti för att inte fler dyker upp. Men ett välkommet besked.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 24/11. Halländska fårägare, som oroats av årets vargattacker, kan kanske andas ut nu. Det plötsligt snöfallet stod jägarna bi.

Äntligen! ropar en del. Problematiska vandringsvargar är notoriskt svåra att fälla. Det påtalade Länsstyrelsen i Halland, samtidigt som en ansökan om skyddsjakt avslogs i början av mars.

Att det beslutet gjorde djurägare i Gunnarsjö-trakten besvikna är lätt att räkna ut. Vargattacken, som skedde mot en hund när en barnfamilj var ute och tränade tiken i närheten av sin gård, kröp under skinnet på många.

Vargskräck - fnöste kritiker och påtalade gråbens rätt att vandra fritt.

Det är en hänsynslös inställning sett inte bara från tamboskapens och djurböndernas perspektiv. Även vanliga katt- , hund och hästägare känner oro när en varg söker sig onaturligt nära bebyggda områden.

Vargen som nu skjutits bedöms vara den problemindivid som hade rört sig i Halland, Skåne och Kronoberg.

- Där här är ingen riktig jakt, utan avlivning av ett skadedjur. Men tack vare väldigt duktiga jägare med lokalkännedom i området kunde vi fälla den, berättar jaktledaren i Jaktjournalen.

Det är alltså en avgörande skillnad mellan skyddsjakt på vargar som börjat bli oskygga och attackerat tamboskap och den licensjakt som sker i delar av landet.

I Mellersta rovdjursförvaltningsområdet, där länsstyrelserna fattar beslut på delegation från Naturvårdsverket, fattades i tidigare i höst beslut om licensjakt på 75 vargar för 2023.

Syftet är att minska koncentrationen av varg där den är som allra störst.

På motsvarande sätt vill Jägarnas Riksförbunds sydliga distrikt att länsstyrelserna i Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne ska kunna fatta beslut om licensjakt. Det finns en klar poäng med effektiv samverkan mellan länen. Dels för att vargarna inte känner var gränserna går, dels för att gränsen för fungerande samexistens avgörs bäst på plats.

Dessutom finns politiska beslut om vargpopulationen som borde respekteras. Antalet vargar är nu cirka 200 fler än den övre gräns på 270 vargar som riksdagen fattade beslut om. Det är ett bekymmer som bidrar till att slitningarna i vargfrågan blir allt värre, och klyftan mellan landsbygd och stad vidgas.

Skulle viltförvaltningen bli bättre om en särskild myndighet tog över ansvaret? Centerpartiet gör den bedömningen och föreslår en ny Viltmyndighet i den motion om en levande landsbygd som nyligen lämnades till Riksdagen, med den halländske riksdagsledamoten Christofer Bergenblock. som en av undertecknarna.

Sverige har ett ansvar att värna den biologiska mångfalden, inklusive lo, varg och björn. Men lika självklart som vi måste hålla efter vildsvinen bättre måste vi hålla efter rovdjursstammarna. En levande landsbygd, med naturbeten även i Hallands inland, ligger i allas intresse.

En lantbrukarens vargdödade får tas omhand på gården Bild: Johan Nilsson / TT
En lantbrukarens vargdödade får tas omhand på gården Bild: Johan Nilsson / TT