Katarina Erlingson: Lockande Varberg kräver tydlig styrning

Varberg är populärt, inte minst bland göteborgare. De senaste 10-12 åren har det flyttat hit 5000 göteborgare om man tar sig friheten att också räkna in Mölndal och någon annan kranskommun. Från Kungsbacka har det under samma period kommit 2300 personer som flyttat ett snäpp söderut.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Populariteten är inte konstig, Varberg är ju en vacker kommun som har det mesta. Inte minst det bästa företagsklimatet i Halland, något som många säkert har förstånd att uppskatta. Man flyttar nog inte gärna till kommuner som har dåligt rykte i det avseendet, åtminstone om man inte måste.

Orsakerna till Varbergs dragningskraft kan också vara rent ekonomiska. Priserna på villor och bostadsrätter i Göteborg är för många alldeles för höga, inte minst när andra kostnader också skjuter i höjden. Då är det lockande att flytta till en kommun som har lägre priser på bostadsmarknaden.

Det är lätt att tänka att inflyttarna bara väljer Varbergs stad, men så är inte fallet. Även flera mindre orter och landsbygden attraherar. Där får man förstås ännu mer bostad för pengarna och en trevlig bygemenskap på köpet.

ANNONS

Unga människor som är födda och uppvuxna i Varbergs kommun väljer gärna Göteborg när de ska studera vidare efter gymnasiet. Man kanske lever storstadsliv några år, men när det är dags att bilda familj och köpa hus vänder man blickarna hemåt igen. Det märks tydligt i kommunens statistik.

Lägre fastighetspriser är en avgörande faktor för att vara attraktiv som kommun, åtminstone om man ligger inom pendlingsavstånd från storstaden. Varberg vill likt de flesta kommuner växa och det är därför viktigt att utbyggnadsplanerna i kommunens olika orter flyter på. En stoppad detaljplan som i fallet Västerport kan stoppa upp inpendlingen några år, vilket är olyckligt för kommunen. Därför ligger det i allas intresse att arbetet kring detaljplaner och annat planarbete flyter på. Det kräver fingertoppskänsla hos både planerare och politiker. Denna känsla verkar ha fallerat i fallet Västerport, men då behöver kommunen ta nya tag och göra en detaljplan som kan accepteras av både kommuninvånare och myndigheter.

Det är inte bara i centrala Varberg som kommunen behöver bedriva ett effektivt planarbete. För många är det minst lika intressant att flytta till mindre orter eller till rena landsbygden. Då krävs det också en öppenhet för andra typer av byggande än det som efterfrågas inne i stan.

ANNONS

De ortsutvecklingsstrategier som finns i Varberg är framtagna i nära samarbete med de boende. Det är en självklarhet med lokal förankring även om det i vissa sammanhang kan vara hämmande när det gäller nya idéer. En del av Varbergs dragningskraft bygger på att hela kommunen får rätt förutsättningar att leva. Det kräver kommunala satsningar och en handfast styrning.

Läs mer: Därifrån kommer de flesta inflyttarna till Varberg

Läs mer: Här är kommunerna som nobbar Varberg

ANNONS