Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Claës-L Ljung - Moderat
Alvhaga vildmarksturism Bild: Ola Folkesson
Claës-L Ljung - Moderat Alvhaga vildmarksturism Bild: Ola Folkesson

Maria Haldesten: Ljungs partibyte visade att M gjorde rätt

Bjälkös glädje över Ljungs partibyte kan bli kortvarig. Han byter inte parti för att sitta still i båten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att komma ut som blåbrun var kanske inte en stor sak för Claës-L Ljung själv. Och att nedpetade moderater går till missnöjespartier är inte unikt för Falkenberg. Det skandalomsusade Kungsbackaborna bildades exempelvis av en person med likartade erfarenheter som Ljung.

Att moderater väljer främlingsfientliga SD är inte heller unikt. Där finns exempel även på riksnivå. Som när riksdagsledamoten Patrick Reslow valde att gratulera Jimmie Åkesson på födelsedagen med nyheten om partibyte.

Att Moderaternas närmande till SD lockar fler att ta steget är heller inte förvånande. Samhörighetsdemonstrationerna har sitt pris - på en rad olika sätt.

Att Sara-Lena Bjälkö glad över beskedet är kanske inte underligt. En skandalomsusad partiavdelning tackar förstås inte nej till en tidigare toppmoderat. Och förtjusningen kan tänkas bestå ända tills Bjälkö får se sin enmans-show utmanad. För Ljung byter förstås inte parti för att stilla still i båten. Han kanske redan gömmer en myteriplan i bakfickan.

Nu återstår bara att se hur många båtar med invandrare kaptensaspirant Ljung vill sända tillbaka hem. Claës-L Ljung försöker visserligen ge sken av att SD:s migrations- och integrationspolitik är identisk med Moderaternas. Men det är förstås inte helt sant. SD har på sistone åter vågat att tydligt föra fram de gamla kraven på repatriering av dem som saknar "tillhörighet" här. Vilka de är i Ljungs bok lär han få möjlighet att förklara framöver. Liksom hans syn på om samer är svenskar eller inte, varför han inte anser att människor skall kunna ha dubbla medborgarskap och vad SD:s omhuldade begrepp "nedärvd essens" betyder för just honom.

Att förklara att man väljer SD för "landsbygdspolitiken" är nämligen lika korkat som att säga att man läser "herrtidningar" för kriminal/bilreportagens skull.

Hur seriös SD:s landsbygdspolitik är kan i sig ifrågasättas. Att partiet, likt president Trump i rostbältena, hittat en missnöjd målgrupp att tala till är inte detsamma som att man har en bra politik för dem. Ett talande exempel på detta är att fyra sverigedemokrater i Norrköping förra året lämnade SD för Landsbygdspartiet.

"Vårt före detta parti har inte drivit landsbygdsfrågor och egentligen inga andra frågor heller, förutom invandringsfrågan." sade ett avhoppande oppositionsråd till Norrköpings Tidningar.

Att gruppledaren för M i Falkenberg råkar vara lika mycket inlandsbo som Claës-L Ljung är en tydlig hint om vad som är svepskäl och vad som är en fråga om att välja parti efter maktambitioner och kall kalkylering. Helt klart är dock att Moderaterna tyvärr hade goda skäl att tvivla på kvaliteten hos sin tidigare partiföreträdare.