Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pontus Almquist: Las-reformen är ett steg i rätt riktning

Ledare 27/5. Under söndagen avslöjade SVT vilka ändringar av lagen om anställningsskydd (LAS) som den så kallade LAS-reformen kommer att innebära. Reaktionerna lät inte vänta på sig. “Katastrofutredning” och “Med sportspråk är det 10-1 till arbetsgivarna.” lät fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin meddela.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 20200519 Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar veckans partiledarmöte. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT
STOCKHOLM 20200519 Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommenterar veckans partiledarmöte. Foto: Claudio Bresciani / TT / kod 10090 Bild: Claudio Bresciani/TT

V-ledaren Jonas Sjöstedt har i sin tur låtit meddela att man ska fälla regeringen om förslaget blir verklighet – vilket klipskt nog fått januaripartierna att skjuta på verkställandet av förslaget till mitten av valåret 2022. Men har verkligen facket och Jonas Sjöstedt fog för sina hårda omdömen av reformen?

Enligt SVT:s granskning av reformen kommer den i korthet innebära att arbetsgivaren ges ansvar för skälig kompetensutveckling under anställningen och att det blir enklare att säga upp folk på grund av personliga skäl. Dessutom föreslås att fem personer istället för två får undantas från sist-in-först-ut principen, att turordningskretsar inte får slås ihop och att man har förtursrätt till anställning om man varit visstidsanställd i nio månader istället för dagens krav på 12.

LAS är som bekant dispositiv, vilket innebär att arbetsgivare och fack kan förhandla bort lagens villkor genom kollektivavtal. Men samtidigt är den inte utan betydelse för kollektivavtalsbundna parter eftersom lagen blir ett slags fördelning av förhandlingskapital eftersom den stadgar vad som gäller när förhandlingarna strandar.

Helt klart är många av reformförslagen utan tvekan till arbetsgivarens fördel – kanske även på totalen – men förslagen om kompetensutveckling och att göra det enklare att få förtur till anställning är samtidigt till fackets fördel.

Reformen gör arbetsmarknaden något mer flexibel, men det är på marginalen – och skulle Vänsterpartiet faktiskt försöka fälla regeringen och riskera extra val och borgerlig regering som tar stöd av Sverigedemokraterna agerar man knappast proportionerligt, rationellt eller för den delen ansvarsfullt, i ett läge där världen och Sverige står mitt i en brinnande pandemi.

Det sannolika är därför att det mest är en demonstration för de egna väljarna och att man nöjer sig med någon finjustering i önskad riktning för att släppa hotet.

Som Företagarnas jurist Lise-Lotte Argulander påpekar för SVT är LAS och annan arbetsrätt en kvarleva från 1970-talet, när Sverige var världens rikaste land och vi kunde kosta på oss en stelbent arbetsmarknadspolitik.

Dagens arbetsmarknad är utsatt för en helt annan internationell konkurrens och kräver flexibilitet. Även om LAS-reformen är ett steg i rätt riktning är det bara en bråkdel av vad som skulle behövas.