Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: NORA LOREK / TT
Bild: NORA LOREK / TT

Katarina Erlingson: Lagom mycket information om corona

Ledare 4/3. Egentligen borde kanske inte denna artikel skrivas. Det skrivs väldigt mycket om coronaviruset, kanske för mycket. Det bidrar till den oro som börjar infinna sig hos ganska många.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det märks till exempel på att ansiktsmasker nu lär vara slutsålda på apoteken, trots att dessa inte skyddar mot viruset. Det kommer rekommendationer från vissa självutnämnda experter att man ska förbereda sig för karantän och därmed ha mediciner och mat hemma, vilket riskerar hamstring. Samtidigt är korrekt och bra information nödvändig för att människor ska vara mindre oroliga.

Under måndagen hade en rad nationella myndigheter en gemensam presskonferens om covid-19, som coronaviruset egentligen heter. Senare samma dag hade Region Halland en presskonferens som gav det halländska perspektivet. Regionen har ”normal” beredskap och följer rekommendationer att bara testa personer som misstänks vara smittade. Något annat hade varit orimligt och hade sannolikt drabbat människor som har andra sjukdomar. Det är redan i dag fallet då många oroliga ringer 1177 med följd att köerna blir väldigt långa och drabbar dem som har mer allvarliga sjukdomar.

Covid-19 är för de flesta en ”vanlig” influensa med symptom på feber, hosta och luftvägsbesvär. Ibland kanske man inte ens märker att man är smittad, medan andra blir väldigt sjuka, framför allt i lungorna. Att viruset är klassat som en pandemi, det vill säga med spridning över hela världen, behöver inte betyda att det är farligare än andra sjukdomar som inte sprids lika brett. Hittills har dödligheten inte varit anmärkningsvärd, och drabbar främst äldre och redan sjuka.

Än så länge har ingen smittad hittats i Halland, trots att regionen tagit prover på 51 personer. Eftersom människor fortsätter att resa är det inte osannolikt att det första fallet i Halland snart upptäcks.

Att regionen skapat en särskild arbetsgrupp för covid-19 och länsstyrelsen startat sin beredskapsorganisation är ingen källa till oro, tvärtom. Det visar att samhället fungerar och att man kan och vill vara förberedd om spridningen skulle bli omfattande.

Det faktum att det inte finns något vaccin är besvärligt. Samtidigt är erfarenheterna från 2009 negativa kring att ta fram ett vaccin alltför snabbt. Den dåvarande svininfluensan gjorde att myndigheterna massvaccinerade, med följd att flera unga människor efteråt drabbades av narkolepsi. Myndigheterna är självklart mycket rädda för att upprepa det.

”Business as usual” är termen vi behöver leva efter. Tyvärr drabbar covid-19 inte bara människor utan också världens ekonomi. Det kan få allvarliga följder för samhället i stort. Det är kanske krasst med tanke på dem som blir allvarligt sjuka, men problemen i ekonomin får vi leva med även när virusutbrottet upphört.