Morgan Johansson sprider halvsanningar under sitt nedslag i Falkenberg.
Morgan Johansson sprider halvsanningar under sitt nedslag i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Maria Haldesten: Laddad för att ragga röster i Somalitown?

Poliser som räknar matte i Falkagård biter bättre än statsråd som vill skyla över misslyckanden med föraktfull jargong.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Hur känns det att knacka dörr i "lilla Albanien"? En skugga far över Morgan Johanssons (S) ansikte när jag pressar honom om chefens skarpladdade utspel. För vi råkar ju trots allt befinna oss i en falkenbergsk motsvarighet till de etniska kvarter som statsministern nyss svartmålat.

Solen skiner. Stolta ungar visar sina bolltalanger. Stenfalkens hus är i toppskick. Samtidigt ligger de där uttalandena som en tung filt över stundens gröna idyll.

Husen intill är inga vanskötta miljonprogramskåkar. Men vi befinner oss i en del av stan där det bor för många utomnordiska invandrare - för att använda en annan ministerkollegas resonemang.

ANNONS

Det är så budskapen från S-regeringen låter. Det är så deras problemanalys ser ut.

Så hur tänker sig justitieministern lösa problemet, frågar jag och pekar mot husen bakom oss?

Han spänner ögonen i mig - och skyller på Moderaterna - och lagen om eget boende (EBO)

"Vi socialdemokrater ville aldrig ha den. Och det räckte inte med att reformera den. Den bör avskaffas helt", resonerar han.

Snacka om halvsanning.

Lagen om eget boende infördes mycket riktigt av en borgerlig regering. Att ge asylsökande möjlighet att fixa eget boende, med stöd av landsmän, antogs underlätta integration och etablering.

Protester kom med tiden. Från Göteborg. Och Malmö. Ilmar Reepalu och Göran Johansson gjorde sig till symboler för en mer hårdför socialdemokrati. Det älskades inte i partiledningen.

- Dåvarande integrationsministern Mona Sahlin var medkännande och grät så att mascaran rann, men hon klarade inte av att ändra på det. Det var en mänsklig rättighet att själv välja boende, jag var en idiot som försökte ta bort mänskliga rättigheter. Vi lyckades dock vända vår egen riksdagsgrupp och köra över Mona Sahlin men det räckte inte, en majoritet krävde stöd av Miljöpartiet och de var omöjliga att prata med

Det berättade en öppenhjärtig Ilmar Reepalu i en intervju i Kvällsposten förra året.

ANNONS

Morgan Johansson borde alltså veta bättre än att skylla ifrån sig - och slå in öppna dörrar. Även Liberalerna, som en gång anklagade Reepalu för att piska upp främlingsfientlighet, har svängt. På goda grunder.

EBO-systemet blev inte bra. Det motverkade alltför ofta sitt syfte - bidrog i stället till trångboddhet, svartuthyrning, konflikter - och sociala svårigheter. Det vittnade även socialsekreterare i utsatta områden om.

Men vi ska inte låta oss luras att tro att ett avskaffade av EBO är ett universalmedel att lösa problemen med segregation. De borde Morgan Johansson fatta när han knackar dörr på Falkagård och Sloalyckan.

Aktiva föreningar som fixar läxhjälp, ordnar städdagar och bidrar vid trygghetsvandringar kan däremot bli en del av lösningen - även föreningar med kopplingar till etniska grupper.

Visst, vissa tvångsförflyttningar bör ske. Men då talar vi om kriminella och deras entourage. Människor som skapar problem i sitt område, stör grannar, beter sig hotfullt eller använder bostaden för olaglig verksamhet, ska kunna vräkas av Fabo.

Det är egentligen inget konstigt - och borde vara en självklarhet sett till hur regelverket kring vräkning ser ut.

När kriminella element försvinner, för att de hamnar i fängelse, vräks, eller blir offer i pågående gängkonflikter, finns dock risk att andra tar deras plats.

ANNONS

Det är därför det förebyggande arbetet är så oerhört viktigt. För att säkerställa att det sker vill statsminister se ett närmare samarbete med de kommuner som har särskilt utsatta områden så att de verkligen satsar där.

Men Morgan Johansson, som ser alltmer nöjd ut under besöket, kan kanske rapportera att regeringen kan känns sig trygg med att Falkenberg är på rätt väg, att Falkenbergsmodellen 2,0 kommer att ge ännu bättre resultat.

Ministern lyssnar precis så intresserat som man bör kunna förvänta sig när FML berättar hur de jobbar med tjejer - Och Go Fbg berättar om hur de motiverar unga till aktiv fritid.

Men det är uppenbart att områdespolisens närvaro i skolbänken på Skogstorpsskolan väcker särskilt intresse. Det är också det nära samarbetet med polisen som Per Svensson (S) lyfter fram när han ska förklara vad som är bättre med den uppgraderade Falkenbergsmodellen.

Frågan är hur länge resurserna räcker den här gången. Oron för att de rycks bort hänger i luften. Både polisen och UngFbg anstränger sig för att understryka för närvarande politiker hur viktigt det är att hålla i. Och att freda viktiga satsningar - som dem på områdespoliser.

Det finns goda skäl till det.

När Falkagård avfördes från listan över särskilt utsatta områden sänkte kommunen garden lite i förtid. Det var ett misstag. Problem och bilbränder återkom.

ANNONS

Det är inte förvånande. Så länge segregation och utanförskap existerar måste arbetet med integration och inkludering ständigt fortgå. När partierna tävlar om att föreslå fräckast repressiva åtgärder, blir det extra viktigt att påminna om det långsiktigt trygghetsskapande arbetet.

ANNONS