Statsministern gick inte säker för Nooshi Dadgostar (V).
Statsministern gick inte säker för Nooshi Dadgostar (V). Bild: Claudio Bresciani/TT

Löfven har inte säkrat vänsterflanken

Efter partiledardebatten i riksdagen står det inte bara klart att det snart vankas valrörelse, utan också att regeringsunderlaget egentligen bara enas i sitt motstånd mot oppositionen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 10/6. Under onsdagsförmiddagen var det partiledardebatt i riksdagen. Denna var riksmötets (alltså riksdagens arbetsårs) sista. Snart stundar sommarledighet även för våra folkvalda och nästa riksmöte blir det sista innan valet.

Att tala om debatten som en generalrepetition är möjligen att ta i, men provspelade gjorde man fullt klart. Alla partiledare försökte sätta scenen, öva sina repliker och testa sina entréer.

Statsminister Stefan Löfven (S) öppnade med att försöka säkra vänsterflanken och markerade mot privatiseringar och "marknadsexperiment". Det övertygade dock inte alla.

Hela Nooshi Dadgostars (V) inledningsanförande var nämligen ägnat utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion, eller marknadshyror, centerextremism, samhällets upplösande och sedernas förfall, om man fick tro vänsterledaren.

ANNONS

Hyrorna avhandlades även i replikskiftena med S, C och KD. Dadgostars andra anförande handlade sedan om, ja, ni kan gissa. Det står inget tvivel om vilken monolog vänsterledaren valt att spela upp under valrörelsen.

Angreppen riktade sig inte heller bara mot Annie Lööf (C) utan också statsministern fick sig en ordentlig släng av sleven, som harmset svarade att det inte alls handlar om marknadshyror och det på ett sätt som gjorde det uppenbart att han inte tyckte att Dadgostar ägnade sig åt rent spel.

Bredd är uppenbarligen en politisk trend. Annie Lööfs breda mitten har nu fått en uppföljare i Nooshi Dadgostars breda vänster. Ett knappt förtäckt försök att appellera till vänsterlutande socialdemokrater. Det är inte bara borgerliga partier som behöver se upp med kannibalism. Det står med andra ord klart att det nuvarande regeringsunderlaget är lång ifrån solitt.

Den godmodige gruppledaren Johan Pehrson (L) (som företräder partiet eftersom Nyamko Sabuni inte sitter i riksdagen) talade till och med om den pågående "äktenskapsskillnaden inom januariavtalet".

Det enda som verkligen enar är förstås oppositionen. Replikskiftena mellan Löfven och Ulf Kristersson (M), Jimmy Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD), bjöd inte på några överraskningar. Allt vi vill är bra, allt ni vill är dåligt.

ANNONS

Liberalerna, som brottas både med en socialliberal utbrytargrupp och med opinionssiffror jämförbara med andelen vermouth i en klassisk Dry Martini, visade ändå på förvånansvärt friska tag. Pehrson lyckades vara både ideologiskt stringent och rikta förslag på absolut flest områden. Samt att höja talarstolen till en nivå ingen kunde hantera.

Varken Johan Pehrson eller Per Bolund (MP) fick dock några repliker på sina anföranden, vilket skulle kunna vara en tydlig illustration av partiernas minskande relevans på den politiska scenen. Ja, eller så var det bara att de var sist ut och att alla nog hunnit bli rätt så hungriga.

ANNONS