Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220805
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre.
Foto: Christine Olsson/TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM 20220805 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre. Foto: Christine Olsson/TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Katarina Erlingson: Lööfs avgång …oväntad men inte svår att förstå

Annie Lööf avgår efter elva år på posten som partiledare. Ett sådant besked borde inte vara överraskande, men var ändå det när det kom på torsdagseftermiddagen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Efter ett val med dåligt resultat, efter flera år med allvarliga hot och i somras till och med vetskap om att man varit nära att mördas - det är inte konstigt att Annie Lööf lämnar partiledarskapet. Sådana händelser skulle ta knäcken på vem som helst, men Annie Lööf har en enorm grundtrygghet i sig själv och i sina nära, verkar det som.

-Jag står här med rak rygg och med samma värdering jag hade för två år sedan, elva år sedan, samma som jag kommer att ha i morgon och om tio år, säger hon på presskonferensen enligt TT.

Och det är säkert det som retat gallfeber på de högerextrema krafterna och som gjort att Lööf fått ta emot så mycket hat och hot i sociala medier. Hennes kollegor på den borgerliga sidan har ju sakta men säkert svikit sina ideal och närmat sig Sverigedemokraterna som för bara ett fåtal år sen skulle vara en omöjlighet, men Annie Lööf har stått pall.

Samtidigt har hon tvingats måla in Centerpartiet i ett hörn. Det är inte bara ungdomsförbundet som haft svårt att förhålla sig till det uttalade steget att vara på Magdalena Anderssons statsministersida. Även C i Falkenberg har haft våndor över detta. Anneli Andelén hävdar att C är borgerligt liberalt och det har varit svårt att förklara det för väljarna när partiet samtidigt går armkrok med Socialdemokraterna på riksplanet.

Krav har redan kommit på att C behöver göra en process för att ta fram ett nytt partiprogram - det gamla är ju tio år. Några har också antytt eller till och med krävt att Annie Lööf skulle avgå. Det har säkert bidragit till att beskedet kom så snabbt efter valet, annars är det inte otroligt att Lööf redan tidigare bestämt sig för att avgå efter så lång tid. Det är klokt att agera snabbt i ett sådant läge, annars är risken att kraft läggs på negativa saker. Nu kan Centerpartiet i stället fokusera på att få fram en ny partiledare och kanske också ett nytt program.

Det kommer inte att bli lätt att ersätta Annie Lööf. Hon är oerhört kunnig, snabbtänkt, påläst, har en tydlig ideologisk kompass och är en person som ser människor. Mer än en i partiet som haft en jobbig period kan vittna om att Annie Lööf oväntat finns i luren för att ge stöd och kraft. Det gäller förresten även politiska motståndare.

Nu väntar en nervös tid, inte bara för centerpartister utan också för de partier som gärna skulle vilja ha Centerpartiets gunst. Särskilt Magdalena Andersson skulle behöva C för att kunna återkomma till makten, men även de borgerliga före detta Allianskamraterna kan få anledning att oroa sig; även de vill såklart ha tillbaka C i den borgerliga fållan trots att de varit mer än fula mot C i valrörelsen.

Centerpartiet måste nu rannsaka sig, men låt oss hoppas att partiet inte överger sin SD-kritiska hållning. Det behövs ett varmt, humanistiskt och grönt parti som också är borgerligt i sin ekonomiska politik. Inte minst behövs ett borgerligt parti som förstår hur viktigt det är att vi kommer till rätta med klimatförändringarna. Det kommer att kräva en hel del av Centerpartiets nya ledning. Någon given efterträdare finns inte så partiet går en spännande höst och vinter till mötes.