Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SÄLEN 20190114
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen.
Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT
SÄLEN 20190114 Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén på Folk och Försvars Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Maria Haldesten: Låtsasofficer sol- och vårade hela försvaret - i decennier

Ett bedrägeri av den här magnituden får svidande konsekvenser för försvaret – men skakar även regeringen. Städarbetet blir svårt och kostsamt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 15/1. En snubbe som inte ens gått ut gymnasiet har fått hemliga kryptonycklar och bluffat sig hela vägen till toppjobb inom Försvaret och försvars- och säkerhetskoncernen Saab. DN avslöjar en gigantisk försvarsskandal – ett bedrägeri på en nivå som skulle kunna göra den ökände Frank Abagnale star-struck.

Bedragaren Abagnales specialitet var att stjäla identiteter. I början av sin "karriär" lyckades han bli anställd som läkare, advokat och flygkapten – helt utan utbildning. Alltså ungefär det som Herr X har lyckats med – i decennier.

Hur är det möjligt? Allvarliga och oroväckande hål i kontrollsystemet är den enda rimliga förklaringen. Ett svindleri av den här magnituden borde inte gå att genomföra. Försvaret ska göra ingående säkerhetsprövningar inför varje anställning samt vid förändring av arbetsuppgifter - och särskilt ingående granskningar inför känsliga befattningar. Men uppenbarligen har bluffmakare kunnat slinka igenom. En charmerande personlighet och goda vitsord från rätt toppchefer har tydligen varit ett tillräckligt vinnande koncept.

Att avslöjandet nu går som ett slags chockvåg genom försvaret är förståeligt. Händelsen i sig är svår nog att ta in, men när man betänker vidden av det inträffade kan det bli ännu svårare att andas. Hur skall andra länder, som Sverige samarbetar med, reagera? Hur många "nycklar" måste bytas ut - hur många system måste byggas om?

Och så har vi den ständigt gnagande frågan. Gjorde svindlaren detta enbart för egen vinning, är han "bara" en mytoman som har hittat ett sätt att ta sig fram genom livet? Eller har han – någonstans på vägen – städslats av främmande makt?

– Det finns inte något som tyder på att han har ställt till med någon skada under sina år på Must, säger chefen för krypto- och it-säkerhet till DN.

Det är förstås en sanning med modifikation. Att han har kunnat jobba på de befattningar han har gjort är en skada i sig – även om vederbörande kan ha varit nästan lika skicklig på att lära på jobbet som på att dupera andra.

Att försvarsmakten. samt de företag bluffaren har varit anställd hos, nu ägnar sig åt skadeinventering och eventuell skadereducering är givet. Med det finns mer i den här historien som skaver. Tankarna leds till en annan skandal, nämligen den på Transportstyrelsen.

Då, liksom nu, har de som slagit larm fått erfara hur varningar har fastnat i systemet. Åter har ett par departement nåtts av information om en säkerhetsrisk – men förefaller ha hanterat den på ett otillfredsställande sätt.

Justitieministern och försvarsdepartementet fick redan för ett år sedan information om att den falske officeren var olämplig ur säkerhetssynpunkt. Ändå kunde mannen senare utses till stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali.

Försvarsmakten sade sig först inte ha nåtts av den informationen, men hittade sedan en säkerhetsrapport från Kustbevakningen.

Nu kallas såväl försvarsministern som ÖB till försvarsutskottet för att redovisa vad som har hänt. Att den Moderate ordföranden begär detta, mot bakgrund av ännu en säkerhetsskandal – och ännu ett informationshaveri – är förståeligt.

Men mer behöver hända. Svindlaren bör hamna i fängelse. Grovt "föregivande av allmän ställning" och grov urkundsförfalskning är allvarliga brott .

Och någon bör avgå. Försvaret skall inte kunna sol- och våras.