Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220201
Partiledare Annie Lööf och  landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström under Centerpartiets pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT
STOCKHOLM 20220201 Partiledare Annie Lööf och landsbygdspolitiska talesperson Daniel Bäckström under Centerpartiets pressträff i riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT kod 10030 Bild: Jonas Ekströmer/TT

Maria Haldesten: Låt Lööf dela affischutrymme med en värmländsk posterboy

Mer krut, mer landsbygdsdröm, mer folkrörelse om Centerns talesperson också får affisch-lyft.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 1/7: I en tid där fixeringen vid partiledare ofta är större än vid sakfrågorna - vilket Liberalernas uppgång är ett uppenbart exempel på – är det kanske inte underligt att Centerpartiet väljer att sätta Annie Lööf i fokus på valaffischerna. Hon har varit en röstmagnet tidigare. Och kan bli det igen – förutsatt att partiet förmår navigera framåt med tydligare kurs.

Opinionsresultatet i torsdagens Novus-mätning ger inte skäl till jubel. Siffran 5,4 speglar Centerns pressade läge - attackerat från två håll. Den respekt för varandras fokusområden som rådde inom alliansen är försvunnen - nu råder fri huggsexa om allt. Vilket tyvärr även betyder att inte minst C får räkna med dolkstötar i ryggen.

Uppenbart är att flera partier vill göra inbrytningar i partiets mest klassiska hjärtefråga.

- Vi ser att många partier nu lyfter landsbygdsfrågorna. Det välkomnar vi, försäkrar partisekreteraren.

Men det ökar förstås också konkurrensen. Nu säger sig nästan alla vilja försvara glesbygdens intressen. Då gäller det för Centerpartiet att för väljarna lyckas markera skillnaden mellan genuint engagemang och en läpparnas bekännelse i jakten på marginalväljare.

Man måste helt enkelt hitta glöden så det verkligen syns - och lyfta fram talespersonen mer.

Daniel Bäckström ansvarar för två av tidens tyngsta och viktigaste politikområden - landsbygd och försvar. Eftersom partiet ser att han är klok och skarp nog att bära bådadera på sina axlar - och han dessutom står stadigt med sin bakgrund på värmländsk landsbygd - varför inte ge honom affischutrymme?

Inte så att Bäckström bör posera på ryggen på sin trygga Nordsvensk. Det passar bäst på FB. Men ett parti med en slogan om att "hela landet behövs" gör klokt i att tydligare visa att hela folkrörelsen behövs.